Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V mnoha domácnostech se během vánočních svátků tradičně podává vinná klobása, která má jemnou konzistenci a svou chutí připomíná bavorskou klobásu. Poradíme, jak připravit domácí lahodnou klobásu, na které si opravdu pochutnáte.

Základem každé domácí vinné klobásy jsou čerstvé suroviny, a to ve vyváženém poměru. Nejčastěji se vinná klobása motá do šneků spojených špejlemi a opéká se na pánvi na sádle. Na Vánoce však můžete tuto lahůdku podávat s bramborovým salátem.

Jak připravit vinnou klobásu

Připravit domácí vinnou klobásu jako od babičky zabere sice více času, avšak poté se vám tato dobrota odvděčí lahodnou chutí.
Na přípravu jedné dávky budete potřebovat tyto suroviny: 1 kg vepřové plece (bez kůže), 600 g vepřového bůčku (tučného, bez kostí a kůže), 3 žemle, 200 ml bílého vína, 200 ml mléka (nebo 100 ml 33% smetany a doplnit vínem).

  1. Nejprve den předem nakrájejte maso na kostičky o velikosti 1x1 cm nebo i menší, poté osolte i opepřete, důkladně maso promíchejte a uložte do lednice.
  2. Na druhý den maso semelete, libové a tučné kousky zvlášť. Libové kousky masa namelte co nejjemněji, raději dvakrát.
  3. Housky nakrájejte na kostičky, namočte do mléka a rozetřete na velmi jemnou hmotu. Poté přidejte mleté libové maso a důkladně míchejte, dokud se hmota nespojí dohromady.
  4. Dále přidejte koření i víno, na závěr také mleté tučné maso a vše dohromady důkladně zamíchejte, aby se hmota spojila. Je-li hmota příliš hustá, přilijte ještě víno.
  5. Masovou směs naplňte do střívek a zašpejlujte. Vinnou klobásu můžete poté obalit v trojobalu či v mouce a upéct v troubě z obou stran.
  6. Klobása chutná nejlépe ve spojení s vařeným bramborem, s čerstvým pečivem nebo s bramborovým salátem.

Pojďte si připravit báječnou vinnou klobásu k vánočnímu posezení s rodinou. Věříme, že si tuto specialitu zamilujete. Se snadným videonávodem zvládnou připravit klobásu i naprostí začátečníci v kuchyni. Budeme rádi, když nám napíšete do komentáře, jak se vám povedla.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky