Jak uvařit rajčatový protlak? K přípravě postačí dokonale vyzrálá a voňavá rajčata
Rajčata bezpochyby patří mezi nejvíce využívanou surovinu v kuchyni, cenné jsou především čerstvé kusy přímo ze zahrádky. Často si však lámeme hlavu nad tím, jak zpracovat velkou úrodu a přebytky krásně vyzrálých rajčat a skvělým řešením je právě lahodný protlak.
Rajčatový protlak je vynikající základ pro mnoho pokrmů, neobejdete se bez něj například při přípravě boloňské či rajské omáčky a zužitkujete ho k potření těsta na pizzu. Domácí rajčatový protlak si navíc můžete okořenit libovolně podle své chuti, chutná pak přesně podle vašeho gusta.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit rajčatový protlak
Domácí rajčatový protlak si uchová dokonalou vůni čerstvých rajčat a jakmile ho ochutnáte, jiný už zkrátka nebudete chtít.
Na rajčatový protlak budete potřebovat červená rajčata (dobře vyzrálá), kromě rajčat si připravte ještě cukr a sůl - na 1 kg protlaku
- Rajčata nejprve nakrájejte a pomalu vařte, dokud se neodpaří polovina objemu tekutiny.
- Nyní povařená rajčata rozmixujte, protlačte přes síto a protlak zvažte.
- Podle výsledné hmotnosti protlaku propočítejte množství cukru a soli, které do něj poté přimícháte. Směs znovu nechte 5 minut povařit.
- Horký protlak naplňte do vymytých, čistých skleniček. Okraje důkladně otřete a skleničky pevně uzavřete víčkem.
- Dále je naskládejte do zavařovacího hrnce a nalijte vodu po okraj sklenic. Sklenice však nesmí ve vodě plavat. Protlak zavařujte na 80 °C po dobu 30 minut. Teplotu vody hlídejte pomocí teploměru.
Rajčatový protlak je skvělá ingredience, která by neměla v kuchyni chybět. Využijte příležitosti a zpracujte letní rajčata na lahodný protlak, který vám přijde vhod i během zimních měsíců. Napište nám do komentáře, jak se vám povedl.
Komentáře