Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajčata bezpochyby patří mezi nejvíce využívanou surovinu v kuchyni, cenné jsou především čerstvé kusy přímo ze zahrádky. Často si však lámeme hlavu nad tím, jak zpracovat velkou úrodu a přebytky krásně vyzrálých rajčat a skvělým řešením je právě lahodný protlak.

Rajčatový protlak je vynikající základ pro mnoho pokrmů, neobejdete se bez něj například při přípravě boloňské či rajské omáčky a zužitkujete ho k potření těsta na pizzu. Domácí rajčatový protlak si navíc můžete okořenit libovolně podle své chuti, chutná pak přesně podle vašeho gusta.

Jak připravit rajčatový protlak

Domácí rajčatový protlak si uchová dokonalou vůni čerstvých rajčat a jakmile ho ochutnáte, jiný už zkrátka nebudete chtít.
Na rajčatový protlak budete potřebovat červená rajčata (dobře vyzrálá), kromě rajčat si připravte ještě cukr a sůl - na 1 kg protlaku 
  1. Rajčata nejprve nakrájejte a pomalu vařte, dokud se neodpaří polovina objemu tekutiny.
  2. Nyní povařená rajčata rozmixujte, protlačte přes síto a protlak zvažte.
  3. Podle výsledné hmotnosti protlaku propočítejte množství cukru a soli, které do něj poté přimícháte. Směs znovu nechte 5 minut povařit.
  4. Horký protlak naplňte do vymytých, čistých skleniček. Okraje důkladně otřete a skleničky pevně uzavřete víčkem.
  5. Dále je naskládejte do zavařovacího hrnce a nalijte vodu po okraj sklenic. Sklenice však nesmí ve vodě plavat. Protlak zavařujte na 80 °C po dobu 30 minut. Teplotu vody hlídejte pomocí teploměru.
Rajčatový protlak je skvělá ingredience, která by neměla v kuchyni chybět. Využijte příležitosti a zpracujte letní rajčata na lahodný protlak, který vám přijde vhod i během zimních měsíců. Napište nám do komentáře, jak se vám povedl.
 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli