Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajská polévka

Hodnocení receptu je 4,7 (28×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

LIDKA LIDKA

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 35 min

45 min (10 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Klasický recept na jednoduchou rajskou polévku z protlaku, která se báječně hodí třeba k večeři. Zasytí a přitom je lehká. Na rozdíl od jídel, která striktně vyžadují čerstvá rajčata a má tedy smysl je konzumovat pouze v sezóně, tuto rajskou polévku můžete vařit po celý rok.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 653 kJ /
395 kcal
Bílkoviny14,26 g
Tuky8,39 g
Vláknina9,10 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 170 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy62,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V hrnci rozehřejeme olej, přidáme lžíci cukru a necháme pomalu zkaramelizovat. Krok 2: Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, přidáme do karamelu a restujeme. Krok 3: Zasypeme moukou, krátce osmahneme, přidáme rajčatový protlak a zalijeme vodou nebo vývarem. Přidáme koření a necháme provařit alespoň 20 minut. Krok 4: Připravíme kapání z hladké mouky, vajíčka, soli a špetky pepře. Vše dobře promícháme a těstíčko přidáváme do hotové vroucí polévky přes cedník či haluškovač. Krok 5: Polévku provaříme asi 3 minuty, podle chuti dochutíme a potom podáváme.

TIP: Druhy zavářek do polévek

Zveřejněno 14. 8. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajská polévka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xv59

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajská polévka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xv59

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (28)

Vařím většinou báj oko jak se říká.
A tato polévka se povedla moc dobrá <3

LIDKA: a já jsem si doteď myslela, že se sem recepty dávají pro druhé kuchařky, aby věděly kolik čeho, ne pro vlastní ego

Líbí se mi jaký je zájem o tuto polívku, jak jsem psala níže, když Vám nevyhovuje, je tam mnoho jiných receptů s gramáží. Hospodyně - nevařívám sice tlačenku, ale zulc a věřte na to gramáž taky nepotřebuji a věřím že i tlačenku bych zvlád bez gramáže, stejně si ji každý potom dochucuje sám podle chuti a věřím, že když to děláte často ,tak už tu gramáž máte v oku. A už nebudu odpovídat co se týče rajské polívky, protože je to pořád to samé. Přeji krásný den:-K

To je vášní nad receptem 11 let starým.:-) Souhlasím s Anulak. Uvedu proč: v pátek jsme zabíjeli. Recept na tlačenku: dali jsme tam hlavy, podbradky, kolena, jazyky, ,srdce a polévku z kůží. No, řekněte popravdě, dělali byste tlačenku podle takového receptu?? Těžko:-* A to samé je tento recept na rajskou.

Eja57: nevím jestli jste četla jstejný komentář, ale nevšimla jsem si že bych recept chválila nebo řekla že to bylo moc dobré. Řekla jsem že tenhle "třeba výmečný" recept mnozí nevyzkouší, tím jsem myslela i sebe. A řekla jsem že je to škoda, myšleno že si paní dala práci s publikací, tak proč to udělat jen napůl. Toť vše.

LIDKA: No já se musím názoru zastat..Některý recept jen se surovinami bez udání alespoň přibližného množství je jen napůl kolikrát i pro toho, co už něco odvařil. Protože toto se hodí jen k některým receptům. Napsat suroviny bez gramáže, to taky může vyjít jídlo, které nemá s receptem nic společného. Omluvám se za svůj názor..

Anulak: Udivuje mě ,že sotva se registrujete už kritizujete a pokud Vám nevyhovuje recept máte mnoho možností si najít recept kde máte i gramáž.Tady máte hafo receptů s gramáží.Krásný večer.

Anulak: Obávám se, že autorka svůj postoj už vysvětlila - viz níže. Mne spíš pobaví, když někdo recept chválí, že to bylo moooc dobré - jen jaksi netuším, jak resp. z jakého množství surovin to vařil:omg:

LIDKA: dobrý den, když něco vaříte léta "od oka", tak víte přesně kolik tam čeho dáváte. Snad není tak těžké před publikací receptu to zvážit/změřit, nebo uvést aspoň přibližné množství a čas vaření. Navíc ostatní nežadají snad tolik když se ptají kolik protlaku do té polévky přidáváte. Stačí napsat cca teď plácnu 3/4 polévkové lžíce na cca litr vody (nevím kolik přesně ve Vašem případě) atd. Samozřejmě každý si to upraví podle své chuti, ale musí být konkrétní základní recept, který si lidi vyzkouší aby věděli příště ceho tam budou chtít přidat víc/miň. Tohle není recept, ale soupis ingrediencí a postup. Když mě kamarádka žádala o recept něčeho co vařím od oka, tak jsem si při dalším vaření sepsala přesně kolik jsem čeho přidala i poznámky čeho může přidat víc, nebo naopak ubrat aby docilila takového či jiného efektu. Tím že jste neuvedla množství, bohužel Váš třeba výmečný recept mnozí nevyzkouší a to je podle mně škoda. Pěkný den ;-)

casino: Dobrý den,myslím že to není arogance,paní taky psala že recept bez gramáže je zbytečný publikovat,ale né každý gramáž používá.Taky jsem kdysi začínala - bez gramáže a svou chuť si musí každý docílit svou.100 lidí- 100 chuťí.Snad jsem se někoho nedotkla.:-)

LIDKA:
No, až na aroganci "A publikovat si budu co chci..." s vámi v podstatě souzním, že ;-)

syslomil - Dobrý den,nezlobte se,ale k této polívce nemám gramáž.Celý život vařím od oka a nic nevážím.Řídím se chutí a dle hustoty polévky,omáček.A publikovat si budu co chci,někomu stačí jen ingredience a základy snad každý umí a dochucuje si podlé své chuti,někdo rád sladší rajskou ,já zase kyselejší.Kdybych tam napsala množství cukru,někomu by se nelíbilo že je sladká a proto upravit dle své chuti.Krásný den:-)

Já bych u receptu také ocenila gramáž. Rajskou polévku jsem nikdy nedělala a netuším, kolik mouky na jaké množství vody je tak akorát. Stejně tak protlak. Jednu plechovku, nebo dvě? Jak velkou? Nebo pár lžic? Nejsem velká kuchařka a u polévek potřebuji přesnější postup. Teprve potom si případně dělám vlastní úpravy receptu. Věřím, že se polévka dá udělat i bez návodu, ale ne každý to má v oku :-( A recepty, kde je vše "podle chuti", fakt miluju. Takový recept je úplně zbytečné publikovat. Když něco vařím poprvé, tak fakt nevím, jaká bude chuť :-D

polévka nemá chybu, dobře vyvážená chuť, super, já můžu rajskou kdekoliv a jakoukoliv

Polévku dělám podobně, ale nesnáším recepty, bez uvedeného množství. Takže za mne těžké mínus. :-//

keijei: Dobrý den,mně Vaše mínus nevadí,bohužel, někdy se vaří i bez gramáže a jen podle chuti a myslím si ,že na obyčejnou rajskou ani gramáž být nemusí,dá se zvládnout od oka.:-)

Načíst další komentáře (12)

Tématické fráze:
rajská polévka, rajská polévka z protlaku, rajská polévka recept, recept rajska polevka, polévka rajská, recept na rajskou polévku, rajská polévka nejlepší recept, rajská polívka, rajská polévka s kapáním, výborná rajská polévka, recepty rajska polevka, rajska polevka top recepty, nejlepší rajská polévka, kapání do rajské polévky, rajskápolévka, rajská polévka recepty, rajska pol, indická rajská polévka, rajský polevka, rajska polévka

Suroviny:
olej, cukr, cibule, mouka hladká, protlak rajčatový, bobkový list, koření nové koření, koření hřebíček, sůl, vývar masový, vejce, mouka hladká, pepř, sůl

Přidat fotografie receptu