Jak se peče chleba v troubě? Zprvu na co nejvyšší teplotu a s pořádným zapařením
Pečení chleba je oproti jeho přípravě už hračka. Zadělání na kváskový chléb je totiž tak trochu alchymie, ovšem s notnou dávnou trpělivosti a pečlivosti získáte neodolatelné pečivo, po kterém se jen zapráší. A jak ho upéct?
Došli jste k bodu, kdy vám chléb v ošatce správně nakynul a je připraven k pečení? Už to si zaslouží obdivné pohledy, obzvláště, pokud s kváskováním teprve začínáte. Pečení bochníku je už jen pomyslnou třešničkou na cestě k vysněnému bochníku.
Mohlo by vás zajímat
Jak upéct chleba v troubě v pekáči
Pečení chleba není složité, je však potřeba dodržet postup krok za krokem - s tím vás seznámíme, abyste zvládli upéct i první chléb jako profesionálové.
- Troubu je nutné předehřát na nejvyšší možnou teplotu - každá trouba má jiný teplotní rozptyl. Pozor, společně s troubou je potřeba rozpálit také pekáč, ve kterém budete chléb péct.
- Jakmile je trouba i s pekáčem rozpálená, opatrně vyklopte připravené chlebové těsto z ošatky na pečicí papír a chléb nařízněte.
- Pekáč vytáhněte z trouby, sejměte víko a chléb na pečicím papíru do něj vložte. Poté ho zase zakryjte vrchní částí. Při tomto kroku buďte velmi opatrní!
- Nyní pečte chléb polovinu potřebné doby v plně rozpálené troubě v zakrytém pekáči. V polovině pečení ztlumte troubu zhruba na 200 °C, sejměte víko pekáče a dopečte do zlatavé kůrky.
Tip: Toužíte po dokonale lesklé kůrce? Pak po vložení chleba do rozpáleného pekáče k bochníku vhoďte 2 kostky ledu a okamžitě pekáč uzavřete. Díky tomu se v pekáči vytvoří pára, která zajistí krásně hladkou, lesklou a skvěle křupavou kůrku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct chleba v troubě na tálu či kamenu
Rozdíl mezi pečením chleba v pekáči a na tálu (kamenu) je v tom, že zatímco v prvním případě se zapaří pouze objem pekáče, zde je potřeba zapařit celou troubu.
- Také v tomto případě je potřeba rozpálit troubu i s kamenem či tálem, a to v rozmezí 230–250 °C. Navíc však vložte na dno trouby starý pekáč či hluboký plech, který poslouží k zapaření, které je nezbytné pro docílení lesklé kůrky.
- Jakmile je trouba i s tálem rozpálená, opatrně vyklopte připravené chlebové těsto z ošatky na pracovní plochu a chléb nařízněte.
- Chléb opatrně přesuňte na lopatu či tenké prkénko a přendejte na rozpálenou plochu tálu. Poté do hlubokého plechu na dně trouby vlijte zhruba hrnek horké vody a troubu rychle zavřete - vznikne tak žádoucí zapaření trouby.
- Chléb takto pečte po dobu zhruba 10 minut, poté vyjměte plech či pekáč sloužící k zapaření, teplotu snižte o 20–30 °C a dopečte do křupavé kůrky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nezapomeňte vždy dodržovat vámi vybraný recept - jedině tak docílíte chutných výsledků. Pokud toužíte po domácím chlebu, ale na ten kvasový si netroufáte, zkuste si upéct domácí chleba z trouby s droždím podle následujícího videonávodu:
Komentáře