Jak upéct jehněčí kýtu? Poradíme postup, podle kterého se váš oběd povede
Během velikonočního období často sáhneme po jehněčím mase. To je symbolikou obětování Ježíše Krista, který prolil svou krev za spásu světa. Beránek je symbolem nevinnosti a naší záchrany. Proto se také na Velikonoce peče sladký beránek.
Jehněčí maso je specifické svou vůní, která se umocňuje stářím jedince. Aroma je obsažené hlavně v tuku a proto je dobré maso důkladně očistit. Pokud je jehně starší a aroma výraznější, je možné maso mořit. Můžeme ho také namočit přes noc do mléka.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct jehněčí kýtu
Jehněčí maso si dobře rozumí s česnekem a rozmarýnem, proto je dobré tyto dvě ingredience k masu přidat.
- Maso důkladně očistíme od tuku a blan a naporcujeme podle potřeby. Menší kusy se propečou rychleji než celá kýta.
- Maso osolíme a opepříme ze všech stran, vetřeme prolisovaný česnek, podlijeme vodou a dáme péct do vyhřáté trouby na 170 °C.
- Pečeme přikryté zhruba 3 hodiny a na posledních 30 minut pekáč odkryjeme.
Pečená kýta nejlépe chutná s bramborami nebo knedlíkem. Je jen na vás, jestli zvolíte bramborový, houskový nebo karlovarský. Chutnat budou všechny. Maso a knedlík ještě můžete doplnit dušeným zelím nebo špenátem.
Komentáře