Historie zemědělství: Lidé v pravěku vědomě pěstovali nejprve ječmen a rýži. Když vyhubili mamuty, začali chovat hospodářská zvířata
3. 6. 2023 Historie a zajímavosti
Napadlo vás někdy, že jsme vlastně potomky těch nejšikovnějších a nejchytřejších pravěkých lidí? Naši prapradědové a praprababičky přežili, protože si dokázali opatřit jídlo. A to si museli sami ulovit a nasbírat.
Cesta z pravěké kuchyně
Cesta z pravěku do současnosti nebyla jednoduchá. Rychlý růst populace, nemoci a usušit a uchovat na horší časy.
měnící se podnebí pravidelně ohrožovaly zásoby potravin. Původní jídelníček nebyl z našeho dnešního pohledu nic moc. Maso bylo jen občas, když muži z tlupy něco ulovili. Podle archeologických nálezů se lidé už tehdy snažili nespotřebované masoDoplňkem k masu, často ovšem také lesní plody a houby, které pravěcí lidé sbírali a konzumovali. Tehdejší ženy drtily různá semínka a plody, míchaly je s vodou a pekly z nich placky.
jediným jídlem, byly divoce rostoucí rostliny,Mohlo by vás zajímat
Lidé přibývají, přírodní zdroje ubývají
Větší hustota populace si vyžádala více potravy, než bylo možné sklidit ve volné přírodě. Právě stoprocentní závislost na přírodě a změny klimatu způsobily, že pravěcí lidé začali přemýšlet o tom, jak si některé užitečné plodiny vypěstovat a uskladnit. S tím začali nezávisle na sobě zhruba před 13 000 lety v severní Číně, Střední Americe a oblasti tzv. úrodného půlměsíce, což byla oblast na území dnešního Iráku, Sýrie, Jordánska, Palestiny, Izraele, ale i Egypta a Turecka.
Obdělávání půdy
Zemědělství bylo hnací silou v rozvoji různých civilizací. Lidé kvůli obdělávání políček a úrodě museli zůstávat na jednom místě, a tak vznikaly vesnice a města. Zemědělství poskytovalo více potravy, i když vyžadovalo více času a energie. Mezi prvními a nejčastěji v Asii rýže, v Americe kukuřice.
pěstovanými plodinami byla pšenice, ječmen,Později se pěstovaly různé druhy zeleniny, jakými byly cibule, tuřín, zelí nebo fazole. Postupně se lidé začali starat také o stromy, které jim dávaly plody. Ve Středomoří a na Blízkém východě to byly především olivy, ale i jabloně, fíkovníky či broskvoně. Zapomenout nesmíme také na vinnou révu.
Mohlo by vás zajímat
Chov hospodářských zvířat
Nadměrný lov způsobil postupné vyhynutí velkých zvířat, například mamutů, obříchpěstování plodin a chov hospodářských zvířat.
losů a dalších. To postupně vedlo k tomu, že lidé si začali ochočovat a chovat i hospodářská zvířata. Nebylo to najednou, šlo o delší proces, který probíhal v různých oblastech v různých obdobích. Nicméně kolem roku 5000 před naším letopočtem se už na všech kontinentech kromě Austrálie provozovalo zemědělství –Udržitelné zemědělství je základ úspěchu
Dřívější farmáři často obdělávali půdu způsobem, který vyčerpal její úrodnost. Technologické inovace, jako jsou zavlažování (přibližně 6000 př. n. l.) a vynález pluhu (přibližně 3 000 př. n. l.) přinesly obrovský nárůst výnosů. Na druhé straně ale nezodpovědné a nepromyšlené využití degradovalo půdu – samotný základ zemědělství.
Na počátku našeho letopočtu římští farmáři vyčerpali úrodnost své půdy do té míry, že už nemohli pěstovat dostatek potravin a museli se spoléhat na dovoz ze vzdáleného Egypta. Konečný úpadek Říma je jedním z mnoha varovných příběhů o důležitosti udržitelného zemědělství.
Zdroje informací:
faculty.ucr.edu: History of Food Plants
foodsystemprimer.org: History of Agriculture
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!
Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé… Číst více
Výtečně ochucený dresink ještě podtrhne chuť grilovaných jídel. Zvládnete ho nachystat během chvilky
Do domácích dresinků si sami zvolíte ty suroviny, které máte nejraději. Základem nemusí být jenom majonéza, ale i např. zakysaná smetana nebo hustý… Číst více
Dresink, dressing
Dresink se oproti běžné zálivce liší tím, že se do základu z oleje a octa může přidat majonéza, kečup, smetana nebo jogurt. Použití dresinků je různé… Číst více
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Jak chutně připravit hlávkový salát. Oblíbená listová zelenina nás příjemně zasytí
Hlávkový salát pro zdraví Salát má vysoký podíl vody, obsahuje důležité vitamíny a minerály, povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Podle… Číst více
Hlávkový salát v mnoha druzích si můžeme dopřát celoročně. Jeho výživové vlastnosti jsou pro nás příznivé
Salát je nutričně hodnotná zelenina, protože jej většinou jíme čerstvý. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a organických kyselin, čímž prospívá našemu… Číst více
Přebytečný výpek ze slaniny? Nevyhazovat! Máme pro vás 4 skvělé tipy, jak si s ním poradit
I když se zdá, že s přebytečným tukem po smažení… Číst více
Zapomenuté vložky do polévek: Ochutnejte piškotový svítek či vaječné krupky podle Sandtnerky
Čistý vývar je fajn na rána při kocovině, ale na… Číst více
Nachystat tortillu tak, aby si strávník pochutnal, nevyžaduje mnoho zručnosti. Podle návodu to zvládnou i úplní začátečníci
Hlavní náplní bývá obvykle maso nebo jeho náhrada, doplňkem zelenina a dresink. Náplně celkově nedáváme mnoho, aby nám nevypadávala ven a tortilla… Číst více
Mezinárodní den kuřecích křidélek
Příprava kuřecích křidélek není náročná a vyjde levně. Proto jsou čím dál více oblíbené i u nás. Snad nejjednodušší je křidýlka okořenit podle chuti,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
„Paleo“ dieta v praxi: Neandrtálci lovili pravěké slony, maso opékali na ohni a jedli placky ze semen
Jak skladovat brambory. Důležitý je už výběr správné odrůdy
Historie na talíři: Stavitelé Stonehenge si pochutnávali na mase a měli ingredience na přípravu jednoduchého „cheeseburgeru“
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Francouzský toust
Přidáno před 32 minutami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 19 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 20 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 22 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno 23. 4. 2024 08:35
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno 23. 4. 2024 08:07
Přečtěte si Zobrazit více
Divoké římské Saturnálie aneb Jak se hodovalo během starověkých „Vánoc“: Pečivo ve tvaru genitálií, obětní prase a víno hrály prim
Pěstování rajčat pro začátečníky: Přehledný návod od vsazování do země přes hnojení až po řešení škůdců
Historie na talíři: Nespravedlivé rozdělení potravin ve starém Římě. Muži mívali pestřejší stravu než ženy, dopřávali si i kachny a ryby