Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babčák

Málokteré jídlo se může chlubit tolika obměnami jako bramboráky. Placky ze syrových brambor jsme tentokrát doplnili špekem a hříbky. Tato krkonošská dobrota se jmenuje babčák a nepochybně ji zařadíte do svých oblíbených receptů.

Hodnocení receptu je 5,0 (106×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 10 min

40 min (30 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 050 kJ /
490 kcal
Bílkoviny19,13 g
Tuky8,23 g
Vláknina16,43 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 134 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy79,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vyškvaříme na kostičky nakrájený špek a škvarečky vyjmeme. Na tuku pak podusíme oloupanou, nadrobno krájenou cibuli a drobně krájené houby. Necháme vychladnout. Krok 2: Nastrouháme oloupané brambory, slijeme z nich přebytečnou vodu a přidáme vejce, sůl, kmín, prolisovaný česnek, majoránku a s citem hladkou mouku. Krok 3: Poté přidáme vychladlou cibuli s houbami a vše dobře promísíme. Krok 4: Na sádle smažíme dočervena jako bramboráky.

Jak připravovat bramboráky

Zveřejněno 19. 9. 2016

Poznámka autorky cathleen

J.Marhold - Krkonošská kuchařka

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babčák

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yvD7

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babčák

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yvD7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (31)

Dnes byl k obědu ,houby jsem použila sušené , podle pokynů Jasnovidky moc jsem si pochutnala.žádná dieta to nebyla. ale pro jednou :-*<3:-K:-D:yes:

Tak lidičky, chuť byla velká, ale čerstvé houbičky v lednu žádné a tak jsem vyzkoušela variantu se sušenými, jelikož žampiony se mi zdály trochu méně výrazné. Sušené houby přelít vroucí vodou a nechat cca 10 minut namočené (já nechávám, až to vychladne) a pak scedit, šťávu z hub použiji k dalšímu vaření, houbičky nasekat a jde to taky! Děkuji autorce za inspiraci a vřele doporučuji!<3:yes:

Jasnovidka: inspirace je z Krkonošské kuchařky :-8 já jen zprostředkovala...
Moc děkuji za vyzkoušení, pochvalu i obě fotky!:-K

To se mně moc líbí, určitě vyzkouším :yes::yes::yes:

Bramboráky máme rádi :yes: :yes: s houbama je dělala mamka mého švagra ale říkala tomu Houbové kramfleky :-)

Vladimír50 1. 10. 2016 20:48
Cathleen dík za receptík,tohle je pecka!Lepší bramborák jsem nikdy nejedl=snad jen u mojí babči.:yes::yes::-K

Dnes jsem dělala bramboráky k obědu a na zahradě čekal (asi letos poslední) křemenáč. Vzpomněla jsem na Tvůj babčák a do zbytku těsta přidala podušený klobouk, noha šla na sucho. Krájela jsem na větší než drobné kousky, ale i tak je to dobrota. Tak ještě fotku jako důkaz, boda máš dávno ;-):-K

zizala: Před chvílí se mi stal úplně stejný příběh, stříhala jsem na skalce pivońky a našla 2 krásné kozáky. Nikdy v minulosti se tam houba neobjevila.... Už mám houby podušené a za chvilku jdu na brambory. To bude dobrota! <3 Zdravím všechny kuchařinky! :-):-*:-D

Zobrazit starší odpověď

Bramboraky: to je uzasny vynalez. Jednoduche lacine a dobre v jakychkliv kombinacich. Ve svem zivote jsem nepoznal jedineho Cecha, ktey by je nemel rad. Jen by mne zajimalo: kolik stoleti se tahnou do historie? Vi to nekdo ?
Polaci ve zdejsim polske deli shopu davaji ale jine koreni: cibuli a trochu palive papriky. Zkusil jsem, je to dobre, byt ne jako ty ceske. Nicmene , jedna polska dama mi rekla, ze si na ne, ty cibulo paprikove, jeste davaji skorici a cukr. Tak to jem nezkousel, zase tak odvazny preci jen nejsem.

Ivi :yes::yes::yes:

cathleen: vedely, vedely, a hlavne, rekl bych ,nevarily podle receptu ale podle toho, "co dum dal". Je absurdni, kdyz leckdy ctete predpisy a je tam vse na gramy, pamatuji i ty jako 2gr sul, 1 gr pepr, inu, jako v lekarne. Nastesti americke recepty zasadne pouzivaji pouze hrnky, male a velke lzice, jen u masa uvadeji pribliznou vahu. Ja vazim mouku jen a pouze kdyz si doma delam v domaci pekarne psenicno-zitny chleb, zde neni bezny, alespon ten dobry ne. Mejte se prima, preju uspechy ve vareni.

Vypada to naprosto perfektne, na vyznamenani kucharskou Nobelovkou. Brzo to udelam, byt jen se zampiony, Mozna ale i namocene susene.

Paul Sulc: díky :-K naše babičky a prababičky věděly, co je dobré...:-8

a co s těmi škvarečky, které máme dát stranou? Když se do jídla nedají, tak vše můžu udělat jen na sádle....

Renáta: v knize to neuvádí, také jsem nad tím přemýšlela:-) nakonec jsem je vmíchala do zbytku těsta a usmažila i s nimi.
Myslím, že smažené na sádle ze špeku jsou voňavější, než smažené na sádle klasickém;-)

No to musí být dobrota ale nemám houby ale koupím žampiony.Ted mám dietu nebylo mi včera dobře.ale pak to vyzkouším
:-K:yes::-p

taky sem prisla z lesa s praznym kosikem,ale mam zampiony z obchodu,tak to snad taky bude dobre.
a devcata s tim pasem,kousek speku sem a nebo tam........:-D:-D:-D:-D:yes:

Mňam,nepohrdla bych:-*:-K

<3:yes:

Tématické fráze:
babčák menu, pobabčák, jidlo babčák, recepty cathleen, dobroty k obedu, co umeli nase babicky recepty, recept na caihleen, bramborove dobroty k obědu, placky babčák, co ze zbytku bramborové kaše ze včera, babčák-recept, babčák placky, suroviny na babcak, špek v pase, cathleen recepty, nastrouhame brambory, pridame houby, špek po polsku, maminčiny recepty cz sulc

Suroviny:
brambory, vejce, česnek, mouka hladká, sůl, kmín drcený, majoránka, sádlo, špek, cibule, houby čerstvé

Přidat fotografie receptu