Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fíkovník je opadavý keř, který se vyznačuje velkými listy a původně se pěstoval kolem Středozemního moře. Díky stále teplejšímu klima můžeme tyto rostliny pěstovat i u nás v Česku a pochutnat si na jeho sladkých plodech.

Sladké plody získáváme z rostliny zvané fíkovník smokvoň. Fíkovník je velmi otužilý, avšak zároveň miluje teplé podnebí. Plody fíkovníku, ať už v čerstvém či v sušeném stavu, jsou plné vitamínů i vlákniny a využít je můžeme v mnoha pokrmech.

Jak sklízet fíky

Fíky mají tmavě fialovou nebo také zelenou barvu, liší se podle dané odrůdy. Ke sklizni jsou připravené, jakmile změknou na omak a stopka se může zdát trochu povolená, tehdy jemným uchopením plody utrhneme. Při správné péči lze fíky sklízet 2–3x do roka.

Jak skladovat fíky

Čerstvé fíky uskladníme v lednici nejlépe ihned po sběru. Uložíme je do krabičky vyložené papírovým ubrouskem, aby nevysychaly a nepohlcovaly pachy z lednice. Fíky vydrží v lednici 1–2 dny, proto je ideálně zkonzumujeme co nejdříve.

Jak využít fíky v pokrmech

Sladké plody mají široké využití a můžeme je jíst včetně slupky i se zrníčky.

Exotické fíky chutnají naprosto skvěle v mnoha pokrmech, v sušené verzi je můžeme přidat i do pečené granoly nebo jíst jen tak, jako zdravou svačinku. Báječně se vyjímají i v pečeném vánočním chlebíčku, který je plný sušeného ovoce.

Komentáře

Další tipy a triky