Jak sklízet fíky? Poradíme, jak sladké ovoce uskladnit i využít v pokrmech
Fíkovník je opadavý keř, který se vyznačuje velkými listy a původně se pěstoval kolem Středozemního moře. Díky stále teplejšímu klima můžeme tyto rostliny pěstovat i u nás v Česku a pochutnat si na jeho sladkých plodech.
Sladké plody získáváme z rostliny zvané fíkovník smokvoň. Fíkovník je velmi otužilý, avšak zároveň miluje teplé podnebí. Plody fíkovníku, ať už v čerstvém či v sušeném stavu, jsou plné vitamínů i vlákniny a využít je můžeme v mnoha pokrmech.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sklízet fíky
Fíky mají tmavě fialovou nebo také zelenou barvu, liší se podle dané odrůdy. Ke sklizni jsou připravené, jakmile změknou na omak a stopka se může zdát trochu povolená, tehdy jemným uchopením plody utrhneme. Při správné péči lze fíky sklízet 2–3x do roka.
Jak skladovat fíky
Jak využít fíky v pokrmech
Sladké plody mají široké využití a můžeme je jíst včetně slupky i se zrníčky.
- Sladká chuť fíků se skvěle kombinuje s různými druhy sýrů jako je camembert, plísňový aj.
- Plody fíků si vychutnáme i ve spojení se zeleninovým salátem či rukolou, doplněné kozím sýrem nebo grilovaným masem.
- Jakoukoli návštěvu oslní nádherné jednohubky ozdobené kouskem fíku.
- Máme-li velkou úrodu fíků, můžeme z nich připravit lahodnou marmeládu či džem.
- Čerstvé nakrájené kousky dokonale ozdobí jakoukoli ranní kaši, různé dezerty či moučníky a dokáží svou chutí osladit i jogurty.
Exotické fíky chutnají naprosto skvěle v mnoha pokrmech, v sušené verzi je můžeme přidat i do pečené granoly nebo jíst jen tak, jako zdravou svačinku. Báječně se vyjímají i v pečeném vánočním chlebíčku, který je plný sušeného ovoce.
Komentáře