Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Názvem rebarbora označujeme řapíky rostliny známé jako reveň kadeřavá. Listy této rostliny se k jídlu nehodí, ale řapíky je možné po tepelné úpravě konzumovat. Jednou z možností je rebarboru spařit. Jak na to se dozvíte níže.

Rebarbora se sklízí od dubna do června. Použijete ji do sladkých moučníků a dezertů či na přípravu džemu a zmrzliny, navíc její nakyslá chuť dodá šmrnc mnoha slaným pokrmům. Jenom je důležité myslet na to, že rebarbora není vhodná pro každého.

Jak spařit rebarboru

Spaření rebarbory je nejrychlejší způsob, jak se zbavit kyseliny šťavelové, a udělat tím rebarboru stravitelnou.

  • Rebarboru řádně očistěte a odřízněte oba nehezké konce. Slupka je tuhá a jsou v ní dlouhá vlákna, proto je potřeba ji oloupat
  • Loupejte ji malým nožíkem od kořenu ke špičce. Oloupané řapíky omyjte. Podle potřeby rebarboru nakrájejte.
  • Menší množství nakrájené rebarbory přemístěte do cedníku a zalijte dostatečným množstvím vroucí vody.
  • Rebarboru v celku, případně větší množství nakrájené, vložte do velkého hrnce a zalijte vroucí vodou tak, aby byla rebarbora ponořená.
  • Takto rebarboru nechte zhruba 3 minuty, následně ji sceďte a ještě propláchněte studenou vodou.
  • S tepelně opracovanou rebarborou už dále postupujte podle vámi vybraného receptu. Jenom ji před použitím nechte okapat.

Kyselá chuť rebarbory skvěle doplňuje sladké moučníky. Přidejte spařené kousky řapíků třeba do hrnkového těsta z polohrubé mouky, oleje, mléka, cukru a vyšlehaných vajec. Jak si s tím poradit, to uvidíte ve videu níže.

Komentáře

Další tipy a triky