Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rebarbora (reveň) patří mezi vytrvalé užitkové rostliny, které najdeme ve většině zahrad. Rebarboru pěstujeme pro dlouhé a silné dužnaté listové řapíky. Sklízíme je na začátku sezóny, dříve než začne dozrávat první ovoce, a oceníme je v naší sladké kuchyni.

Rostliny jsou mohutné a na jaře, když jim začínají růst velké listy, je rozhodně nepřehlédneme. V té době jsou i krásné a zaujmou. Rebarbora (reveň) pěstovaná na správném stanovišti přináší bohatou úrodu, každým rokem je sklizeň vydatnější. Pokud s rebarborou zatím nemáte mnoho zkušeností nebo se vám rostliny nedaří pěstovat, podívejte se, jak se o ně starat a na co si dát pozor.

Jak pěstovat rebarboru

Pěstování je snadné a rebarbora se na zahradě určitě vyplatí.

  1. Rebarbora roste dobře na slunci i v mírném polostínu.
  2. Vyhovují jí středně těžké a mírně vlhké půdy. Kyselé půdy jsou nevhodné. Při suchém počasí rebarboru zaléváme.
  3. Sazenice oddělené ze starších rostlin vysazujeme na podzim (případně i na jaře) do dobře vyhnojené půdy na vzdálenost přibližně 80–120 cm od sebe. 
  4. Rostlina je velmi náročná na živiny, prospívá jí dobře vyzrálý kompost i chlévský hnůj, NPK nebo Cererit.
  5. Rebarboru přihnojujeme každý rok brzy na jaře, pak po sklizni a znovu na podzim.
  6. Sklizeň silných řapíků probíhá od dubna do června, v závislosti na počasí. První rok po výsadbě jsou rostliny obvykle ještě malé, proto je sklizní zbytečně nevyčerpáváme, ale v následujícím roce již sklízíme a každý rok je sklizeň o něco vydatnější.
  7. Řapíky sklízíme vylamováním. Při sklizni z řapíků hned odlomíme (nebo odřízneme) listové čepele (dáme je na kompost) - pokud bychom to neudělali, řapíky by rychle vadly.
  8. Řapíky je potřeba oloupat pomocí ostrého nože - jde to snadno, dokud jsou řapíky čerstvé. Slupku vždy podebereme na jedné straně a celou ji jednoduše stáhneme. Sklizené řapíky co nejdříve spotřebujeme, do použití je skladujeme v chladnu.
  9. Rostliny vytváří květní stvoly, které vylamujeme, protože by je květy a tvorba semen zbytečně vyčerpávaly.
  10. Rebarbora je mrazuvzdorná, zimu snáší bez problémů. K rostlinám můžeme na podzim dát vrstvu kompostu nebo slámy.
Rebarbora je tím prvním, co každý rok sklízíme z našich zahrad a používáme na sladké pečení. Rebarborový koláč je výbornou a svěží pochoutkou, kterou si můžete připravit podle následujícího receptu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více