Jak správně zatáhnout maso? Díky osvědčenému postupu získá nahnědlou kůrčičku a výbornou chuť
Pečené a dušené maso se může podávat na různé způsoby, ať už s knedlíkem, s bramborami, rýží nebo chlebem. Ceněná bývá lákavá zlatohnědá kůrčička, která mu dá tu správnou chuť.
Větší i menší kusy masa, které připravujeme na pečení nebo dušení, někdy nejprve rychle osmahneme, aby se zatáhly a vytvořila se na nich kůrčička, která je pro správnou chuť hotové pečeně důležitá. Můžeme ji získat buď tak, že maso na začátku tepelné úpravy rychle opečeme v troubě při vyšší teplotě, a pak teplotu snížíme, nebo ho nejprve osmahneme na pánvi, a pak buď přendáme do pekáčku a necháme dopéct v troubě, či použijeme k dušení např. s cibulkou a dalšími surovinami podle konkrétního receptu.
Jak osmahnout maso na pánvi
Na pánvi dobře rozehřejeme olej. Položíme do něj maso a osmahneme ho ze všech stran do zhnědnutí. Přitom ho obracíme pomocí obraceček a můžeme si pomoci lžící. Zásadně do masa nepícháme vidličkou, aby z něj nevytékala šťáva. Maso můžeme už na pánvi dochutit kořením.
Podlévání masa v troubě
Pokud osmahnuté maso přendáme z pánve do pekáčku a vložíme do trouby, tak na pánvi obvykle zůstanou připečené zbytky masa a bylo by je škoda nevyužít. Proto do pánve přidáme trochu tekutiny (vody nebo vývaru), ohřejeme k varu a po chvíli pánev dobře "vyškrábeme". Získanou voňavou tekutinu použijeme na podlévání masa v troubě.
K masu výborně chutná knedlík a zelí nebo některá z oblíbených omáček. Podle následujícího receptu si k masu můžete uvařit výborné bramborové knedlíky.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak dusit maso nebo zeleninu: Správný postup dušení masa zaručí jeho náležité změknutí a plnou chuť omáčky
Svíčková s horáckým knedlíkem podle Pepy Nemravy: Masu se zeleninou dejte den v chladu, říká účastník MasterChefa
Jak zavěsit maso do udírny? Připravte voňavé lahůdky pomocí uzení kouřem
Komentáře