Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 872 kJ / 1 643 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 244,93 g |
Tuky | 15,91 g |
Vláknina | 40,85 g |
Cholesterol | 470 mg |
Sodík | 583 mg |
Sůl | 1,10 g |
Sacharidy | 81,67 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na tohle jídlo se výborně hodí nějaký kastrol (tzv. selský hrnec nebo Dutch owen) vhodný na plotýnku i do trouby, všechno lze dělat v něm. Kdo nemá, použije klasicky pánev a pak pekáček s víkem.
Krok 2: Troubu předehřejeme na 160°C.
Krok 3: Na trošce oleje opečeme na kusy nakrájené maso (kusy větší než na guláš) a morkovou kost dohněda. Pak vydatně osolíme a opepříme a vyjmeme z hrnce.
Krok 4: Do hrnce přilijeme opět malinko oleje a smažíme na něm mrkev na kostičky, celé oloupané šalotky, drobně nakrájenou pomerančovou kůru a rozpůlené oloupané stroužky česneku.
Krok 5: Až směs chytne barvu, zalijeme ji vínem, necháme napůl odpařit, pak přidáme vývar a obsah rajčatové konzervy (rajčata trochu rozdrtíme).
Krok 6: Uvedeme do varu, vložíme bylinky, maso a kost a opět uvedeme k varu. Pak hrnec přikryjeme poklicí a vložíme do trouby.
Krok 7: Pečeme asi 1,5 hodiny, pak hrnec otevřeme, zkontrolujeme obsah - tekutina by měla maso zalévat asi do 3/4. Opět pečeme 1,5 hodiny. Pak přidáme oloupané hlavičky žampionů, mrkev na kolečka a pečeme dalších 40 minut.
Krok 8: Pokud maso ještě není měkké, prodloužíme dobu. Hotové kousky masa jsou jen lehce obalené hustou šťávičkou a pod dotekem vidličky se rozpadnou...nádhera.
Krok 9: Můžete nést na stůl, ale uděláte nejlépe, když hrnec necháte aspoň 12 hodin v chladnu a pak teprve vyjmete svazek bylinek, ohřejete a posypané nasekanou petrželkou podáváte. Můžete si k tomu dát brambory, rýži nebo vaječné nudle, ale úplně nejlepší je to s křupavou bagetkou, s kterou hravě vytřete každou kapičku vynikající omáčky.
Krok 10: Horký morek z morkové kosti je prémie pro kuchařku nebo případného pomocníka - s kouskem pečiva a troškou hrubé soli je to mana nebeská :)
Zveřejněno 15. 1. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Daub de boeuf (dušené hovězí maso s červeným vínem, česnekem a tymiánem)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Bpv2
Moje poznámka
Daub de boeuf (dušené hovězí maso s červeným vínem, česnekem a tymiánem)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Bpv2
Nejnovější recepty
Kuřecí kousky v lepkavé omáčce s pak choi
Přidáno před 12 hodinami
Třešňová granita
Přidáno před 16 hodinami
Broskvový kompot
Přidáno před 19 hodinami
Cuketové placičky s nivou
Přidáno před 21 hodinami
Starý jižanský recept na nakládané melounové slupky
Přidáno 29. 6. 2025 17:36
Naložený česnek v sádle
Přidáno 29. 6. 2025 17:15
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Makový koláč s třešněmi
Moanka před 8 minutami
Vepřové plátky s těstovinami
Moanka před 9 minutami
Hrníčková bublanina
Pechova.veronika84 před 20 minutami
Koláč s rebarborou a tvarohem
Lucie Hertlova před 7 hodinami
Řezy ORGASMUS
jaroslava.muckova61 před 11 hodinami
Vepřové srdce na smetaně
Sahula před 13 hodinami
Guláš z vepřového srdce a jater
Sahula před 13 hodinami
Křenová krkovička pečená s brambory
Sahula před 13 hodinami
Zasněžená rybízová buchta - báječná a rychlá
Werronika před 13 hodinami
Bábovka (hrníčková, olejová)
Evculina84 před 14 hodinami
Tématické fráze:
hovězí maso recepty,
hovězí guláš s červeným vínem,
hovězí guláš s vínem,
recepty z hovězího masa,
dušené hovězí,
daub de do,
recepty na hovězí maso,
recepty dutch owen,
hovězí maso s vínem,
recepty hovězí maso,
hovězí s tymiánem,
hovezi s cervenym vinem,
recepty hovězí maso s vinem,
hovezi dusene,
hovězí maso recept,
hovězí na česneku,
hovězí maso recepty do trouby,
dušené hovězí se špenátem,
hovezi dusene s vínem,
guláš s vínem
Suroviny:
maso hovězí,
kost hovězí morková,
cibule šalotka,
česnek,
mrkev,
pomeranče,
rajče celé loupané,
víno červené,
vývar masový,
bouquet garni,
žampióny,
sůl,
pepř,
olej olivový,
petrželka hladkolistá
Komentáře (39)
O víkendu udělám v pomaláči
Žížalo, smekám před Vámi
Mám radost, že se recept líbí