Daub de boeuf (dušené hovězí maso s červeným vínem, česnekem a tymiánem)

Suroviny 4 porce

1 kg hovězího masa (kližka, pěkné zadní, ale i líčka jsou vhodná)
1 morková kost
8 -12 menších šalotek
3 větší stroužky česneku
1 velká mrkev - čtvrtina na kostičky, zbytek na kolečka
tence seříznutá kůra z 1/2 dobře omytého středně velkého pomeranče (nebo bio, máte-li)
konzerva celých loupaných rajčat
2,5 dl kvalitního červeného vína
2 dl vývaru
1 bouquet garni (svazek 6 snítek petržele, 2 bobkové listy, 6-8 snítek tymiánu - svázat nitkou)
asi 250 g malých žampionů
sůl a pepř
trošku olivového oleje
trošku nasekané hladkolisté petrželky na závěr.

Postup přípravy receptu

  1. Na tohle jídlo se výborně hodí nějaký kastrol (tzv. selský hrnec nebo Dutch owen) vhodný na plotýnku i do trouby, všechno lze dělat v něm. Kdo nemá, použije klasicky pánev a pak pekáček s víkem.

  2. Troubu předehřejeme na 160°C.

  3. Na trošce oleje opečeme na kusy nakrájené maso (kusy větší než na guláš) a morkovou kost dohněda. Pak vydatně osolíme a opepříme a vyjmeme z hrnce.

  4. Do hrnce přilijeme opět malinko oleje a smažíme na něm mrkev na kostičky, celé oloupané šalotky, drobně nakrájenou pomerančovou kůru a rozpůlené oloupané stroužky česneku.

  5. Až směs chytne barvu, zalijeme ji vínem, necháme napůl odpařit, pak přidáme vývar a obsah rajčatové konzervy (rajčata trochu rozdrtíme).

  6. Uvedeme do varu, vložíme bylinky, maso a kost a opět uvedeme k varu. Pak hrnec přikryjeme poklicí a vložíme do trouby.

  7. Pečeme asi 1,5 hodiny, pak hrnec otevřeme, zkontrolujeme obsah - tekutina by měla maso zalévat asi do 3/4. Opět pečeme 1,5 hodiny. Pak přidáme oloupané hlavičky žampionů, mrkev na kolečka a pečeme dalších 40 minut.

  8. Pokud maso ještě není měkké, prodloužíme dobu. Hotové kousky masa jsou jen lehce obalené hustou šťávičkou a pod dotekem vidličky se rozpadnou...nádhera.

  9. Můžete nést na stůl, ale uděláte nejlépe, když hrnec necháte aspoň 12 hodin v chladnu a pak teprve vyjmete svazek bylinek, ohřejete a posypané nasekanou petrželkou podáváte. Můžete si k tomu dát brambory, rýži nebo vaječné nudle, ale úplně nejlepší je to s křupavou bagetkou, s kterou hravě vytřete každou kapičku vynikající omáčky.

  10. Horký morek z morkové kosti je prémie pro kuchařku nebo případného pomocníka - s kouskem pečiva a troškou hrubé soli je to mana nebeská :)

Poznámka od kuchařky

http://www.mlsoty.estranky.cz/

Vařila jsem podle knihy Elizabeth Bard: Lunch in Paris

Komentáře k receptu Daub de boeuf (dušené hovězí maso s červeným vínem, česnekem a tymiánem)

  • zizala zizala(autorka receptu)

    janatka: Díky za vyzkoušení receptu i pěknou fotku :yes::-K:-K

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Bohužel šalotku jsem neměla,byla tedy obyčejná cibule,žampióny taky ne,tak jsem dala lišky.Na masíčko mi stačily v troubě jen 2 hoďky.Krásné to vonělo po bytě.Dělala jsem z kližky!!:-p:yes::yes:Domácí těstovinky pro nás,pro manžu jasmínová rýže.

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Zdeňka Loucká: :-) Mám velkou radost, děkuji :-K

    Odpovědět

  • Zdeňka  Loucká Zdeňka Loucká(neregistrovaný)

    Dnes jsem vařila a je to vynikající záležitost, chválím :yes::yes::-p

    Odpovědět

  • lucadanek lucadanek

    Něco úžasného...:yes::-p

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Lucas: Tak to mám velikou radost, díky :-K:-K

    Odpovědět

  • Lucas Lucas(neregistrovaný)

    moje kuchařské umění je řekněme dost špatné ale dle postupu jsem vše řekl bych až moc jednoduše zvládl a všem chutnalo...doporučuji je to skvělý recept na večeři když chcete potěšit protějšek určitě budete mít velký uspěch :yes:

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    :-KJaruško, jedním slovem - krása:yes::yes:

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    Krásný recept :yes::yes::-K:-p:-p:-p

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Úžasná záležitost:yes::yes::yes::yes::-p

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Martina: :-8:-8 Nejsem zvyklá na tolik chvály, ale moc děkuju, jste milá :-K Pokud budete dělat, dejte prosím vědět, zda chutnalo :-)

    Odpovědět

  • Martina Martina(neregistrovaná)

    Tedy to je nádhera :yes::yes: Dobrota a ještě krásné foto:-p
    O víkendu udělám v pomaláči:-*
    Žížalo, smekám před Vámi;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    rozmarynaH:Eliška Havelková: Děkuji :-):-K
    Mám radost, že se recept líbí :-)

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Bibinka: Děkuji za pochvalu, ani jsi nedodala, že na vás je tam málo šťávičky ;-):-)) Tu si můžeš přidělat, nám to chutnalo takhle :-)

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    zizala: Dík, to je přesně on, už si ho jdu objednat :-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: hovězí maso recepty hovězí guláš s červeným vínem hovězí guláš s vínem recepty z hovězího masa dušené hovězí daub de do recepty na hovězí maso recepty dutch owen hovězí maso s vínem recepty hovězí maso hovězí s tymiánem hovezi s cervenym vinem recepty hovězí maso s vinem hovezi dusene hovězí maso recept hovězí na česneku hovězí maso recepty do trouby dušené hovězí se špenátem hovezi dusene s vínem guláš s vínem