Jak sušit švestky? Nejsnáze a bez zbytečných ztrát to jde v sušičce
Sušené švestky jsou výtečnou pochoutkou, která nám přináší žádané zdravotní benefity. Sušení je snadným způsobem konzervace, jednoduchým postupem se můžeme zásobit větším množstvím ovoce s dlouhou trvanlivostí, výbornou chutí a také s celou řadou možností kuchyňského využití.
K sušení se nejlépe hodí dobře vyzrálé švestky, které v sobě mají v co nejvyšší míře přirozenou sladkost. Pokud jsou švestky již mírně zavadlé, je to jedině ku prospěchu, protože sušení pak bude probíhat rychleji. Švestky zpracováváme do sušičky co nejdříve po sklizni. Vždy si natrháme pouze ovoce, které jsme schopni dát sušit během dne, zbývající plody ještě necháme dozrávat na stromě.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sušit švestky v sušičce
Švestky můžeme sušit v troubě, nad radiátorem nebo v elektrické sušičce. Pokud máme na zahradě stromy, které přináší úrodu ovoce, kvalitní sušička se nám v domácnosti vyplatí.
- Před sušením nejprve švestky dobře umyjeme. Na omak částečně změklé plody už dávají tušit, že jsou v nich červi, takové ovoce můžeme rovnou vyhodit a nezdržovat se kontrolou. Nikdy nesušíme ovoce nahnilé nebo plesnivé, ale nevadí, pokud je menší.
- Omyté a okapané švestky rozpůlíme a odpeckujeme.
- Tip 1: Švestky mají silnější slupku, která prodlužuje čas sušení. Pokud si přejeme sušení urychlit, můžeme celé švestky dát na cedník a namočit je na 15–20 sekund do vařící vody, poté je ihned nasypeme do studené vody, po ochlazení je osušíme. Slupka se tím naruší a sušení půjde rychleji. Tento krok ale není nutný.
- Připravené švestky narovnáme v jedné vrstvě na síto sušičky, klademe je přitom slupkou dolů a řeznou stranou nahoru, aby z nich zbytečně nevytékala šťáva. Švestky můžeme sušit buď rozpůlené nebo naplátkované (plátky cca 5 mm), případně i celé s peckami, ale proces sušení u celých švestek trvá výrazně déle.
- Sušení by ideálně mělo probíhat nejprve při teplotě 50 °C asi 4–5 hodin, slupka tím získá vrásčitost. Pak švestky necháme zchladnout a po natáhnutí vzdušné vlhkosti (asi 5 hodin) proces sušení znovu opakujeme. Po dalších 5 hodinách švestky necháme znovu vychladnout a nasáknout vzdušnou vlhkost. Poté je opět sušíme v sušičce. Celý proces sušení švestek trvá přibližně 15–25 hodin. V praxi většinou sušíme švestky bez přestání až do usušení, nicméně můžete vyzkoušet doporučený postup a pak porovnat výsledek.
- Tip 2: Ze švestek můžete také vyrábět populární ovocné placky (kůže) - podívejte se, jak na to.
Usušené švestky narovnáme do sklenic s kvalitním uzávěrem a skladujeme je v chladné a suché místnosti. Odebíráme podle potřeby. Pokud necháme sklenici otevřenou, švestky začnou nasávat vzdušnou vlhkost a tím získají vláčnost. Obvykle s nimi takto zacházíme až před konzumací, aby se nám lépe jedly.
Podívejte se také, jak ze švestek snadno připravit švestková povidla:
Komentáře