Javornické housky

Slané pečivo Doba přípravy: 150 minut 0 názorů

Slané pečivo Doba přípravy: 150 minut 0 názorů

Suroviny 12 kousků

200 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
100 g celozrnné mouky
100 g sádla
1 vejce
300 ml mléka
30 g kvasnic
1 lžička cukru
1 lžička soli
50 g dýňových semínek
Na potření:
1 vejce
Na posypání :
mák, sezam, kmín

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme hladkou a polohrubou mouku, přidáme celozrnnou mouku, uděláme důlek. Do důlku nadrobíme kvasnice, posypeme cukrem a zalijeme částí vlahého mléka. Zakryjeme a necháme vykynout kvásek. Po vykynutí kvásku přidáme sůl, vejce, sádlo a zbytek mléka. Zaděláme hladké měkké těsto, které se nelepí na vařečku a mísu. Přidáme dýňová semínka a propracujeme. Dáme na jednu hodinu do tepla vykynout.

  2. Vykynuté těsto rozdělíme na stejných 12 kousků, uděláme bochánky, z nich válečky a promáčkneme je formičkou na housky, nemáme-li ji, použijeme kráječ na jablka. Housky dáme na pekáč, přikryjeme a necháme 20 minut nakynout.

  3. Nakynuté housky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem, mákem, nebo kmínem a dáme péct do vyhřáté trouby na 25 minut při teplotě 210 °C.

Komentáře k receptu Javornické housky

K receptu nejsou žádné komentáře.