Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uchovávat cukety? Správné skladování vhodných plodů prodlouží trvanlivost
Zdroj: Pixabay, Congerdesign

Cukety sklízíme postupně v průběhu léta. Mladé cukety jsou nejchutnější, ale dlouho nevydrží. Naopak větší plody s vyvinutými semeny a pevnou slupkou jsou na přípravu pracnější, ale jejich trvanlivost je delší. Poradíme, jak cukety skladovat, aby si zachovaly dobrou kvalitu co nejdéle.

Skladovatelnost cuket může být podobná jako skladovatelnost jiných tykví, podmínkou je ale dobrá vyzrálost jednotlivých plodů. Přesto se z mladých cuket vaří lépe a také rychleji. Starší plody v průběhu skladování ještě více "vyzrávají", jejich slupka je stále tvrdší a zpracování se stává obtížnějším, z toho důvodu mnoho zahrádkářů cukety dlouho neskladuje. Výhodnější je včasné zpracování velkých plodů např. na cuketovou pomazánku, která se snadno zavařuje, nebo třeba na cuketovou mouku.

Jak skladovat cukety

Pokud dáváte přednost skladování vyzrálých plodů, máme pro vás několik rad.

  • Vyzrálé cukety umístěte do suché místnosti, kde plody nebudou vystavené přímému slunci. Uložte je např. do kůlny, garáže či dílny. 
  • Při ochlazení s cuketami zacházejte podobně jako s jinými tykvemi. Nenechávejte je v příliš chladné místnosti, vhodná teplota by se měla držet nad 16 °C. Skladování ve studeném sklepě je nevhodné, raději je přeneste na chodbu či do ložnice.
  • Cukety chraňte před vlhkem, ve vlhkém prostředí začnou brzy zahnívat. 
  • Cukety by se pokud možno neměly vzájemně dotýkat, měl by mezi nimi volně proudit vzduch. Skladujte je pouze v jedné vrstvě a občas je zkontrolujte. Všechny kazící se kusy odstraňte.
  • A jaké cukety skladovat? Pouze zdravé a kvalitní, nesmí být nijak poškozené. Pokud si nejste u některých jisti, raději je spotřebujte co nejdříve. 

Mladé cukety jsou nejchutnější, při vaření z nich není potřeba odstraňovat slupky a tuhá semena. Zpracování je rychlé na rozdíl od zpracování starších cuket. Přestože starší plody mohou vydržet velmi dlouho, dokonce až do jara, raději z nich vyzkoušejte třeba výtečnou cuketovou pomazánku, kterou si můžete snadno zavařit.

Máte ještě další rady a tipy? Budeme rádi, když nám je napíšete. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli