Jak udělat jahodovou zmrzlinu? Sladkost ovoce skvěle doplňuje citrónová šťáva
Při pohledu z okna to už konečně vypadá, že je opravdu léto, proto nastal čas oprášit oblíbené recepty na domácí zmrzliny. A pokud ještě žádné takové nemáte, hned můžete napsat první, a to na jahodovou zmrzlinu.
Jahody patří mezi nejoblíbenější letní ovoce z našich zahrádek. Pro svou barvu se skvěle hodí na ozdobu různých dezertů a moučníků, rozjasní i zeleninové saláty. Rozmačkané jahody s cukrem vás vrátí zpátky do dětských let, nejlepší jsou ale ve zmrzlině.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat jahodovou zmrzlinu
Na jednu dávku zmrzliny si připravte: 300 g čerstvých jahod, 130 g krupicového cukru, 1 lžíci citrónové šťávy, 150 ml smetany ke šlehání a 50 ml mléka.
- Z jahod odstraňte zelené stopky, omyjte je a řádně osušte. Přemístěte je do stolního mixéru, přisypte cukr a rozmixujte do hladka.
- Pokud nemáte stolní mixér, můžete si pomoci i mixérem ručním. Jakmile jsou jahody rozmixované, přidejte citrónovou šťávu, smetanu, mléko a znovu promíchejte.
- Nejjednodušší je takto připravenou směs nalít do formiček na nanuky a nechat zmrznout. Těstě před podáváním můžete nanuky namočit v rozpuštěné čokoládě a posypat třeba strouhaným kokosem nebo lyofilizovaným ovocem.
- Pokud vlastníte zmrzlinovač, krémovou zmrzlinu si určitě připravte v něm. Zde musíte postupovat podle pokynů výrobce - u některých strojů je potřeba směs či nádobu před výrobou chladit, u jiných ne.
- Zmrzlinovou směs také můžete nalít do nádoby vhodné do mrazáku a během následujících několika hodin ji občas promíchat, aby se netvořily ledové krystalky a zmrzlina byla lahodně krémová.
- Mléčné výrobky v jahodové zmrzlině také můžete obměnit, lze použít zakysanou smetanu nebo bílý jogurt, ale i rostlinné alternativy mléčných výrobků.
- Vodovou jahodovou zmrzlinu uděláte bez mléčných výrobků - pouze z rozmixovaných jahod, citrónové šťávy, trochy medu a převařené vody.
- Několik kousků jahod nemusíte mixovat, ale pouze nakrájet na malé kostičky, které pak budou ve zmrzlině nejen dobře vypadat, ale i chutnat. Stejně tak můžete do směsi přidat kousky bílé čokolády.
- Zmrzlinu z mrazáku je potřeba před podáváním nechat trochu povolit, aby se dala lépe nabírat. Servírujte ji ozdobenou čerstvými jahodami, lístky máty a nejlépe také s domácí šlehačkou.
Pokud ale přeci jenom chcete postupovat podle daného receptu, ale raději dáte přednost videu, pak se vám následující videonávod bude líbit. V něm uvidíte přípravu jahodové zmrzliny krok za krokem. Tak ať se zmrzlina povede a chutná.
Komentáře