Jak udělat kuřecí maso, aby bylo šťavnaté? Přinášíme 5 osvědčených tipů
Kuřecí maso je velmi oblíbené kvůli své všestrannosti, cenové dostupnosti a rychlé přípravě. Je to libové maso s malým množstvím tuku, čímž je během tepelné úpravy náchylnější k vysušení - tomu však můžeme snadno předejít.
Kuřecí maso má jemnou chuť, čímž je opravdu všestranné, a můžeme jej smažit, péct, grilovat, dusit i udit. Hodí se při přípravě středomořské, asijské a samozřejmě i české kuchyně. I když je příprava kuřecího snadná a ideální pro začátečníky, poradíme, jak předejít vysušení masa, abyste vždy docílili šťavnatého výsledku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat kuřecí maso, aby bylo šťavnaté
Kuřecí maso je k dostání v různých podobách, jako jsou stehna, prsa, mleté maso a křídla. Stehna a křídla jsou přirozeně nejšťavnatější, naopak kuřecí prsa jsou nejvíce náchylná k vysušení. A jak docílit krásně šťavnatého masa, ať už stehenního nebo prsou?
- Naložení do marinády: Naložením kuřecího masa alespoň na 2 hodiny před tepelnou úpravou do jednoduché marinády z oleje, koření a bylinek nejen zvýrazníme jeho chuť, ale také docílíme křehkého a šťavnatého masa. Můžeme zvolit i výraznější a zajímavé marinády.
- Naložení do jogurtu nebo kefíru: Bílý jogurt nebo kefír se postarají o šťavnaté maso, které se bude rozplývat na jazyku. Kuřecí maso naložíme ideálně přes noc do lednice a poté ho můžeme obalit ve strouhance a osmažit dozlatova, či lehce jogurt otřít a tepelně upravit podle libosti.
- Obalení ve škrobu: Rychlou alternativou k dlouhému marinování v jogurtu je obalení masa před smažením v kukuřičném nebo bramborovém škrobu. Škrob uzavře vlhkost uvnitř masa a zabrání vysušení. Nejčastěji takto obalujeme kuřecí maso na minutku. Je to účinný trik, jak mít šťavnaté maso s lehce křupavou kůrkou.
- Prořezání kuřecích prsou: Dalším úspěšným trikem, jak mít šťavnatá a rovnoměrně propečená i větší kuřecí prsa, která bývají oříškem, je udělat pár mělkých řezů v jejich nejširší části. Potřeme je důkladně olejem a kořením a na rozehřáté pánvi s olejem či přepuštěným máslem opečeme z obou stran.
- Odpočinek: Po tepelné úpravě necháme kuřecí maso pár minut na talíři odpočinout, než se pustíme do porcování. Všechna šťáva by jinak vytekla ven. Vyvarujeme se také píchání do masa vidličkou, a to i během tepelné úpravy, protože by opět šťáva šla ven.
Tip: Pokud budeme připravovat celé kuře, je dobré jej péct v troubě přikryté poklicí nebo alobalem a až na posledních 10 minut odklopit a dopéct křupavou kůrku.
Usmažte si lahodné křehoučké jogurtové řízky z kuřecích prsou, které jsou po marinování neodolatelně šťavnaté. S přípravou pomůže náš videorecept.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře