Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ghí z ranče

Přepuštěné máslo, které používaly již naše babičky, znovu získává na oblibě. Při přepouštění získáme čirý žlutý tuk s vyšším bodem přepalování, než má běžné máslo. Navíc má zajímavou jemně oříškovou chuť a oproti máslu i delší dobu trvanlivosti.

Hodnocení receptu je 5,0 (27×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 30 min

35 min (5 min příprava + 30 min tepelná úprava)

31. 3. 2016 23:04

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie7 782 kJ / 1 860 kcal
Bílkoviny1,75 g
Tuky205,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 638 mg
Sodík 5 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy2,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Pro orientaci - na naší sklokeramické plotýnce s keramickou pánví je optimální nastavení na stupeň 2,5 z celkových 9.

Při skladování v temnu a teplotě 20 °C a méně vydrží minimálně půl roku, v chladničce i rok. Přepuštěné máslo bylo dřív běžné, když nebyly ledničky, ale nyní se pro jeho vliv na zdraví vrací do pozornosti kuchařů pod názvem ghí (indický výraz). Přepuštěním se normální máslo zbaví mléčné bílkoviny, laktózy, vody a zbytků syrovátky, zůstane jen čistý mléčný tuk, který je zdravější než normální máslo, protože snižuje hladinu cholesterolu. Přepuštěním se zvýrazní chuť i vůně másla, které je tak nesmírně chutné třeba na smažení řízků, nepostradatelné je pro smažení pravých telecích Vídeňských řízků. Běžné máslo se přepaluje již při 150 °C, přepuštěné máslo až při 230 °C a smažení na něm je proto rovněž zdravější, než na běžném oleji. Až ochutnáte cokoli smažené na přepuštěném másle, nebudete se ke stolním olejům už chtít vrátit, tak lahodnou chuť ghí dodá všem pokrmům. A třeba taková kachna před pečením potřená přepuštěným máslem, to je skutečný zážitek pro nejvytříbenější labužníky.

Ze čtvrtky másla získáme 180 ml (190 g) přepuštěného másla. Kupované ghí zcela stejné kvality stojí v balení 220 ml 125 Kč, naše rančerské ghí vychází po přepočtu hmotnosti na cca 32 Kč/220 ml a to včetně energie (sklokeramický sporák).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

zizala zizala (moderátorka)

4. 3. 2019 09:34

Veronika.Hrozna: Třeba do křehkých těst je ztuhlé ghí skvělé ;-)

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

4. 3. 2019 08:42

casino: Mám dotaz, dá se z másla ghí i péct a dělat krém, nebo je to jenom k vaření.

casino casino

19. 8. 2018 11:59

V poslední době častěji používám ghí...
Ve srovnání s máslem je chuť mnohých, tepelně upravených, jídel máslovější, což patrně nikoho moc nepřekvapí, že:-)
Ten poslední odstavec v postupu už nyní zní neuvěřitelně a za pár let to bude science fiction :-//:-D

hosta hosta

14. 4. 2016 19:58

Tak jsem šmolc - jak říkala přepuštěnému máslu moje babička, která nejenže neměla lednici, ale na hájence ani elektřinu - zkusila dnes po dlouhé době taky. Fotku přidávám, bod už dávno:yes:

Honza

8. 4. 2016 21:10

Přepuštěné máslo jsme před zatuhnutím promíchali s jemně nakrájeným listovým medvědím česnekem. Vynikající k přípravě ryb, drůbežího masa i jenom tak na krajíc chleba!!!

Masula Masula

3. 4. 2016 14:06

Nádherně sepsáno:yes:

ivulinka ivulinka

2. 4. 2016 11:19

Pěkná práce a výsledek stojí za to:yes:

hosta hosta

1. 4. 2016 23:27

Naprosto souhlasím s Lucií, podle tohoto zkusím i já:yes:

chocolate chocolate

1. 4. 2016 17:10

Pekny popis, ktery si zaslouzi bod:yes:

JanaDorazinova JanaDorazinova

1. 4. 2016 12:25

:yes::yes:

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: recept na ghí postup přepouštění másla recept našich babiček na přepouštění másla ghí recept co stojí přepuštěné máslo ghí na smažení postup přepouštění másla videorecept jak dělat ghi přepuštěné máslo ghí videorecept přepouštění másla z domácího mléka teplota přepouštění másla zbytek po výrobě ghí přěpouštění másla postup příprava ghí videorecept co se zbytkem po výrobě na ghí jak dělat ghí máslo pěna z ghi bilkovina z ghí česnekové ghí je ghi zdravější než olej

Suroviny: máslo

TopRecepty.cz

Ghí z ranče

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GrAy