Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uvařit vajíčka, aby nepraskla? Máme pro vás 4 rady, jak prasknutí předejít
Zdroj: Freepik - atlascompany

Vajíčka neodmyslitelně patří k velikonočním svátkům, ať už jako tradiční výslužka pro koledníky, nebo také jako součást pohoštění pro návštěvu. Z vařených vajec připravujeme nejčastěji pomazánku či vaječnou tlačenku.

S Velikonocemi je spojená velká spotřeba vajec, ať už na výslužku pro koledníky, tak i na přípravu pohoštění. U vařených vajec, která chceme darovat jako výslužku, dbáme, aby byla dokonale uvařená a bez nevzhledných prasklin.

Tipy na vaření vajec bez prasklin

Poradíme, jak připravit dokonalá vajíčka bez chyby:

  1. Vajíčka si vytáhneme z lednice alespoň o 15 minut dříve, než je budeme vařit, a necháme je na lince při pokojové teplotě. Předejdeme tím teplotnímu šoku při vložení studených vajec do vroucí vody.
  2. Do vody vždy přidáme sůl nebo trochu octa. To zajistí, že i kdyby některé vejce prasklobílek nevyteče ven.
  3. Vejce na širším konci propíchneme špendlíkem. To umožní, aby se dovnitř dostal vzduch, vajíčka nebudou praskat a také půjdou lépe loupat.
  4. Vajíčka vkládáme vždy do vroucí vody (samozřejmě za předpokladu, že nejsou příliš studená z lednice), díky tomu můžeme přesně odpočítat dobu varu.

Pokud plánujete, co uvařit  na velikonoční svátky za dobroty pro koledníky, nechte se inspirovat báječnou vaječnou tlačenkou se šunkou a zeleninou.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více