Jak uvařit vajíčka, aby nepraskla? Máme pro vás 4 rady, jak prasknutí předejít
Vajíčka neodmyslitelně patří k velikonočním svátkům, ať už jako tradiční výslužka pro koledníky, nebo také jako součást pohoštění pro návštěvu. Z vařených vajec připravujeme nejčastěji pomazánku či vaječnou tlačenku.
S Velikonocemi je spojená velká spotřeba vajec, ať už na výslužku pro koledníky, tak i na přípravu pohoštění. U vařených vajec, která chceme darovat jako výslužku, dbáme, aby byla dokonale uvařená a bez nevzhledných prasklin.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Tipy na vaření vajec bez prasklin
Poradíme, jak připravit dokonalá vajíčka bez chyby:
- Vajíčka si vytáhneme z lednice alespoň o 15 minut dříve, než je budeme vařit, a necháme je na lince při pokojové teplotě. Předejdeme tím teplotnímu šoku při vložení studených vajec do vroucí vody.
- Do vody vždy přidáme sůl nebo trochu octa. To zajistí, že i kdyby některé vejce prasklo, bílek nevyteče ven.
- Vejce na širším konci propíchneme špendlíkem. To umožní, aby se dovnitř dostal vzduch, vajíčka nebudou praskat a také půjdou lépe loupat.
- Vajíčka vkládáme vždy do vroucí vody (samozřejmě za předpokladu, že nejsou příliš studená z lednice), díky tomu můžeme přesně odpočítat dobu varu.
Pokud plánujete, co uvařit na velikonoční svátky za dobroty pro koledníky, nechte se inspirovat báječnou vaječnou tlačenkou se šunkou a zeleninou.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 10 hodinami
Banana split
Přidáno před 10 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 23 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Květákové muffiny se salátem
Přidáno 27. 4. 2024 18:01
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně skladovat vejce? 4 tipy pro jejich delší trvanlivost
Jak snadno oloupat vejce natvrdo i jednou rukou: Stačí skořápku dobře naklepnout, důležitá je ale i teplota
Buchty po ránu: Apple pie podle Josefa Maršálka. Na americký koláč se šťavnatými jablky je potřeba správná mouka
Komentáře