Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak upéct kuře. Správně má být šťavnaté a kůžička musí křupat. Poradíme, jak toho docílit
Zdroj: Pixabay, Zozz_

Asi si řeknete, že upéct kuře je snadné. Dáte ho do trouby a je to. Ale i takto jednoduchá činnost má své zákonitosti, které je nutno dodržet, aby výsledkem bylo krásně do červena upečené kuře, uvnitř šťavnaté, s křupavou kůží.

Kuřecí maso patří k bílým dietním masům, lehce stravitelným. Pokud bylo kuře správně krmené, obsahuje málo tuku.

Zárukou úspěchu je kvalitní kuře

Základem je kvalitní kuře. Nemusí být bio, ale vybírejte takové, které není napíchané vodou, od ověřené značky. Hodinu až dvě před pečením vyjměte kuře z chladničky, aby mělo pokojovou teplotu a v troubě neutrpělo teplotní šok. Kůži na kuřeti ponechte, aby se při pečení maso nevysušilo. Pokud dodržujete redukční dietu, kůži lehce stáhnete po upečení, aniž by utrpěla konzistence a chuť masa.

Pak vypláchněte a zkontrolujte kuře uvnitř, otřete vlhkým ubrouskem povrchu, případně dočistěte pinzetou a dobře osušte. Osušte i uvnitř a uvnitř osolte. Pokud děláte nádivku, je nyní na čase ji připravit, dát dovnitř kuřete a zašít nebo zajistit jehlou na závitky. Na prsou opatrně uvolněte kůži směrem od krku a část nádivky dejte i pod kůži. Pokud nemáte nádivku, dejte aspoň pod kůži na prsou plátek másla, můžete ho předem promíchat se solí, kořením, bylinkami apod. To vše je důležité, aby prsa po upečení nebyla vysušená.

Příprava na pečení

Kuře osolte na povrchu, křídla založte zpět dolů pod kuře, aby se jejich konce nespálily, nohy v konci překřižte a svažte. Nejen, že kuře bude mít hezký tvar, ale svázání pomůže, aby se kuře v troubě nevysušilo.

Pekáček vyberte jen o málo větší, než je kuře a do něj je šikovná kovová mřížka, aby kuře neleželo v tekutině. Pokud nemáte mřížku, určitě si ji pořiďte a do té doby dávejte na dno pekáčku několik špejlí.

Jak upéct kuře?

Troubu vyhřejte na 230°C (pokud používáte horkovzduch, vyhřejte na 200-210°C). Kuře vložte na pekáček prsíčky dolů, vložte do trouby, pečte takto asi 15 minut, pak otočte prsíčky nahoru. Pokud je třeba, podlijte šálkem horké vody, snižte teplotu na 190°C a pečte 40-45 minut, kontrolujte a potírejte povrch výpekem každých 10-15 minut. Pokud potřebujete doplnit tekutinu pod kuře, vždy přilévejte horkou vodu nebo vývar, aby se proces nezpomalil. Povrch kuřete můžete občas zastříknout studenou vodou, tím dosáhnete opravdu křupavé kůžičky. Upečené kuře poznáte tak, že v nejširším místě stehen nebo prsou vpíchnete nůž nebo špikovací jehlu, z masa vytéká čirá šťáva. Pokud je šťáva ještě růžová, pečte dál. Po vyjmutí z trouby nechte kuře 10-15 minut odpočinout. Pak odstraňte provázek z nohou a můžete kuře naporcovat. Vyjměte nádivku a nakrájejte ji na plátky. Kuře rozstříhejte nůžkami na drůbež na 4-6 porcí.

Jednodušší situaci budete mít, když upečete kuřecí čtvrtky nebo stehna. Po omytí, osušení a ochucení pečte na 180°C a stačí po dobu 30-40 minut. Výhoda pro začátečníky je v tom, že stehna nebo čtvrtky jsou šťavnatější a snadno koupíte jen takový počet porcí, které potřebujete. Nádivku pak můžete vložit pod kůži nebo zvlášť jako sekanou do pekáčku ke stehnům.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli