Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramboračka je VIP mezi českými polévkami. Připravuje se ze surovin, které jsou běžně dostupné - z brambor, kořenové zeleniny, cibule, česneku a koření. Spousta lidí si ji však nedokáže představit bez hub.

Bramboračka má mnoho podob - od řídké polévky po hustou směs, ve které stojí lžíce. Čím hustší polévka, tím častěji slouží jako hlavní jídlo spolu s pečivem nebo plackami. Na podzim voní bramborová polévka s houbami z každého okna.

Jak uvařit poctivou bramboračku

Poradíme vám, jak připravit chutnou polévku v několika jednoduchých krocích:

  • Očistíme a pokrájíme čerstvé houby nebo namočíme houby sušené.
  • Na sádle či na másle orestujeme cibuli a, když začne zlátnout, přidáme česnek.
  • Pokrájíme kořenovou zeleninu a přidáme ji k cibuli - orestujeme ji dozlatova.
  • Zeleninu zaprášíme hladkou moukou a připravíme světlou jíšku.
  • Zalijeme ji vodou nebo zeleninovým vývarem a přidáme kostičky brambor.
  • Přidáme houby - pokud máme sušené, použijeme i vodu, ve které se máčely.
  • Do polévky přidáme sůl, bobkový list, nové koření, drcený kmín a pepř.
  • Polévku vaříme, dokud zelenina nezměkne. Přidáme zelené bylinky.
  • Těsně před dovařením dochutíme polévku v ruce rozemnutou majoránkou.

Čím se dá dochutit bramboračka

Co rodina, to jiný recept - ale vyzkoušet můžeme i jinou přípravu polévky:

  • Kdo má rád tmavou variantu polévky, zpění na tuku mletou červenou papriku.
  • Do polévky můžeme použít i jiné druhy zeleniny, zelených natí a bylinek.
  • Silnou bramboračku připravíme i z masového vývaru (například z ovaru).
  • Vhodné je použití luštěnin (fazole, čočka) i obilovin (ovesné vločky).
  • Houbovou chuť zvýrazníme houbovým kořením - nejlepší je to, co si vyrobíme.
  • Pokud nechceme použít mouku, můžeme část brambor rozmačkat vidličkou.
  • Polévku dochutíme rozmačkaným česnekem a čerstvě umletým pepřem.
Zeleninu je vhodnější nastrouhat, lépe se obalí voňavou tekutinou. Řidší polévku zahustíme ještě trochou jíšky, kterou na konci varu připravíme, a polévku s ní provaříme. Cítíte tu báječnou vůni? Dostali jste chuť na poctivou bramboračku se zeleninou a houbami? Zkuste si ji připravit podle našeho videa:

Komentáře

Další tipy a triky