Jak uvařit poctivou bramboračku? S dobrými surovinami a s láskou to jde samo
Bramboračka je VIP mezi českými polévkami. Připravuje se ze surovin, které jsou běžně dostupné - z brambor, kořenové zeleniny, cibule, česneku a koření. Spousta lidí si ji však nedokáže představit bez hub.
Bramboračka má mnoho podob - od řídké polévky po hustou směs, ve které stojí lžíce. Čím hustší polévka, tím častěji slouží jako hlavní jídlo spolu s pečivem nebo plackami. Na podzim voní bramborová polévka s houbami z každého okna.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit poctivou bramboračku
Poradíme vám, jak připravit chutnou polévku v několika jednoduchých krocích:
- Očistíme a pokrájíme čerstvé houby nebo namočíme houby sušené.
- Na sádle či na másle orestujeme cibuli a, když začne zlátnout, přidáme česnek.
- Pokrájíme kořenovou zeleninu a přidáme ji k cibuli - orestujeme ji dozlatova.
- Zeleninu zaprášíme hladkou moukou a připravíme světlou jíšku.
- Zalijeme ji vodou nebo zeleninovým vývarem a přidáme kostičky brambor.
- Přidáme houby - pokud máme sušené, použijeme i vodu, ve které se máčely.
- Do polévky přidáme sůl, bobkový list, nové koření, drcený kmín a pepř.
- Polévku vaříme, dokud zelenina nezměkne. Přidáme zelené bylinky.
- Těsně před dovařením dochutíme polévku v ruce rozemnutou majoránkou.
Čím se dá dochutit bramboračka
Co rodina, to jiný recept - ale vyzkoušet můžeme i jinou přípravu polévky:
- Kdo má rád tmavou variantu polévky, zpění na tuku mletou červenou papriku.
- Do polévky můžeme použít i jiné druhy zeleniny, zelených natí a bylinek.
- Silnou bramboračku připravíme i z masového vývaru (například z ovaru).
- Vhodné je použití luštěnin (fazole, čočka) i obilovin (ovesné vločky).
- Houbovou chuť zvýrazníme houbovým kořením - nejlepší je to, co si vyrobíme.
- Pokud nechceme použít mouku, můžeme část brambor rozmačkat vidličkou.
- Polévku dochutíme rozmačkaným česnekem a čerstvě umletým pepřem.
Komentáře