Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

K mnoha omáčkám, polévkám nebo zeleninovým přílohám se podává ztracené (zastřené, pošírované) vejce. Je to vejce vařené bez skořápky tak, aby žloutek zůstal tekutý a vejce drželo hezky pohromadě. Je to trochu umění, ale s naší vychytávkou to zvládne každý.

Kulajdu, koprovku nebo špenát si bez vejce neumíme představit. Atraktivně vypadá, pokud doprostřed talíře s pokrmem položíte ztracené vejce namísto toho klasicky vařeného a oloupaného. Tekutý žloutek se s pokrmem promísí a zjemní ho. Pokud si rozumíte s mikrovlnkou, můžete uvařit vejce v ní.

Jak uvařit ztracené vejce

Postup v několika krocích zvládne každý. Nejdůležitější jsou co nejčerstvější vejce, malá naběračka a trochu octa. Čerstvá vejce jsou důležitá, protože v nich bílek a žloutek drží pohromadě.

  • Vodu v hrnci uveďte k varu.
  • Do malé naběračky nebo misky nalijte trochu octa a vyklepněte do ní vejce tak, abyste neporušili žloutek. Ocet vejce zatáhne.
  • Ve vroucí vodě utvořte lžící vír a doprostřed víru vlijte vejce i s octem.
  • Zmírněte var. Vír by měl bílek kolem žloutku hezky zabalit. Případně plovoucí bílek trochu ke žloutku přihrňte.
  • Prohřívejte 3 minuty. Pak vejce opatrně vylovte a krátce zchlaďte ponořením do studené vody.
  • Podávejte ještě teplé.

Pro začátečníky máme jako povzbuzení připravený videorecept na dokonalá pošírovaná vejce, která jsou připravená trošku jinak:

Komentáře

Další tipy a triky