Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší využití telecího masa v kuchyni
Pixabay

Dělení telecího masa

Telecí je maso skotu do stáří asi 8 týdnů. Maso je jemné chuti i struktury, bez tuku, lehce stravitelné, proto se doporučuje jako maso dietní a pro děti. Barvu má šedorůžovou až světle růžovou.

  • Nejhledanějším masem bývá kýta. Kýta se vykosťuje a dělí stejně jako hovězí kýta na šály. Na přední straně kýty je tzv. ořech, z vnější stany stehna spodní šál (velké frikando). Kýtu pečeme vcelku nebo častěji ji krájíme na jednotlivé porce – řízky, které využíváme na minutky, smažené v trojobalu (vídeňský řízek) nebo upravené na grilu.
  • Telecí pečeně (ledvina) leží podle páteře a často se prodává i s ledvinou v tukovém obalu, která k tomuto masu patří. Maso se peče i s tou ledvinou a krájí podle žeber na porce. Jednotlivá žebírka připravujeme jako minutky.

  • Plec je část masa, která zůstává po oddělení kolena a trupu. U plece zůstává lopatka a přilehlé kosti. Je to šťavnaté a chutné maso, z kterého lze připravit i řízky. Jinak se používá na dušení (např. telecí na paprice).
  • Telecí hrudí obsahuje žebra a hrudní koš. Ploché svaly na hrudi umožňují udělat do masa kapsy na nádivku, která se peče spolu s masem. Vykostěné hrudí se též smaží nebo dusí.
  • Krk (karbanátek) má svalovinu prostoupenou řídkým vazivem. Využívá se k přípravě různých gulášů, perkeltů, ragú apod.
  • kolínek se porcují tzv. ossobuco, což jsou asi 2 cm vysoké plátky masa i se středovou kostí. Ossobuco je skvělé dušené. Vykostěná kolínka se též převážně dusí.

  • Smažené telecí nožičky bývala prvorepubliková specialita. Nohy zbavené paznehtů se vařily a používaly na různé rosoly nebo se po uvaření vykostily, obalily a usmažily. Býval to levný masitý oběd.
  • Telecí hlava se prodávala po půlkách a bývala součástí velikonoční nádivky (od jehněčích a telecích hlav má název hlavička). Nyní se občas prodávají líčka, zbytek masa z hlavy se může použít na různá hašé a jiné sekaniny.

 

Tento tip je užitečný

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Nové knihy!

v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům