Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pór pěstujeme buď z přímých výsevů rovnou na určené stanoviště nebo z předpěstované sadby. Sadbu si můžeme předpěstovat sami ve skleníku, fóliovníku nebo přímo na záhonech, postup je snadný a získáme větší množství rostlin. Sazeničky si také můžeme koupit.

Podstatné je, zda máme zájem o pór, který sklidíme ještě v letošním roce, nebo raději chceme vypěstovat přezimující rostliny. Pěstovat můžeme pór letní, podzimní a zimní, každý z nich nám poskytuje určité výhody. Letní pórek je velmi chutný a jemný, přebytek snadno zmrazíme do zásoby. Zimní pór bez problémů přečká zimu a sklízet ho můžeme ještě na jaře, rostliny jsou pevnější a tužší.

Jak vysazovat pórek

Pokud vysejeme semínka pórku na zvolené stanoviště, přesazování pak není nutné, ale naopak je potřebné jednocení (protrhávání), přičemž protrhané sazenice můžeme vysadit na jiné místo. Častěji ale semínka vyséváme nahusto (např. ve skleníku či fóliovníku) a později přesazujeme - díky přesazení máme možnost ovlivnit prodloužení vybělené části.

  • Přesazujeme rostliny o tloušťce stébla až tužky.
  • Při výsadbě trošku zkrátíme kořínky i nadzemní části póru, rostliny pak zesílí a pěkně se ujmou.
  • Vysazujeme je do brázdiček neboli rýh, které později budeme přihrnovat, aby se prodloužila nejchutnější vybělená část.
  • Rýhy by měly být hluboké cca 10 cm, pórek vysazujeme do sponu 10 x 20 cm, hustší výsadby postupně protrháváme a pórky odebíráme ke konzumaci
  • Pórek je nutné až do ujmutí dostatečně zalévat - práci si ušetříme, když sazenice vysadíme během deštivých dnů.

Co pórek potřebuje

Pěstování pórku je poměrně snadné:

  • Pórek má rád výživnou a dobře propustnou půdu, vyhovuje mu slunečné stanoviště a daří se mu i v chladnějších polohách.
  • Pěstujeme ho často jako následnou plodinu po ranných košťálovinách.
  • Během růstu pórek potřebuje vydatnou zálivku, a to především během horkých letních dnů. 
  • Při okopávce k rostlinám průběžně přihrnujeme zeminu, podobně jako při pěstování brambor, aby se prodloužila vybělená část.
  • Nepříjemným škůdcem je vrtalka pórová, zakrytí porostu bílou netkanou textiií brání škůdcům v kladení vajíček.

Pórek v naší kuchyni

Pórek používáme obdobně jako cibuli, některým jídlům dává dokonce ještě lepší chuť. Uplatní se v polévkách, guláších i zapékaných jídlech. Výborný je zasyrova na pečivo i do pomazánek. Snadno se mrazí, ale mrazuvzdorné odrůdy můžeme mít na záhonech celou zimu. Příkladem využití pórku je následující videorecept:

Zdroj: Antonín Dolejší - Zelenina na zahrádce

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli