Desatero rad na téma škubánky: Je libo sladké s mákem nebo slané se slaninou?
Škubánky, šusterka, lepiduša, metyja, kucmoch, šulánky - tyto krajové názvy patří k bramborové kaši nebo k rozmačkaným bramborám s moukou. Z nich se připravují sladká i slaná jídla, která se nejen u babičky vaří dodnes.
Co kraj, to se recepty na škubánky liší. Pod jedním názvem se tak může skrývat jiná ingredience nebo jiný postup. Pokrm má jedno společné - jde o staročeské jídlo, které je chutné, syté a levné, přitom nezáleží na tom, jestli je slané nebo sladké.
Mohlo by vás zajímat
1
Co jsou škubánky
Škubánky jsou tradičním pokrmem našich babiček, tehdy byly brambory po celý rok nejdostupnější surovinou. Byly to vlastně vařené brambory a spařená mouka, mák a med místo cukru. Máslo bylo vzácné, proto se používalo sádlo. Škubánky byly nejen vydatným hlavním jídlem, ale i svačinou a večeří pro děti.
2
Z čeho se dělají škubánky
Základem těsta na škubánky jsou oloupané, pokrájené a uvařené brambory varného typu C. Do brambor se zapracovává hrubá nebo polohrubá mouka (možno i směs obou). Těsto se nedochucuje, pokud se brambory vařily v osolené vodě. Část mouky můžeme nahradit čočkovou nebo špaldovou moukou.
3
Jak se dělá těsto na škubánky
Z uvařených brambor slijeme část vody a rozšťoucháme je šťouchadlem na brambory nebo vidličkou. Pracujeme rychle, aby příliš nevychladly. Do vzniklé směsi uděláme obráceným koncem vařečky několik děr, které zasypeme moukou, a na ni nalijeme slitou horkou vodu z brambor. Necháme propařit a pomocí háku na ručním šlehači vypracujeme hladké těsto bez hrudek.
4
Jak se tvarují škubánky
Nejčastějším způsobem tvarování je postup tvoření pomocí dvou lžic. Škubánky upravujeme do tvaru noků. Před každým nokem namočíme lžíce do rozpuštěného másla nebo sádla, aby se na ně těsto nelepilo. V některých krajích se tužší těsto nabíralo rukama a trháním se oddělovaly kousky, které se kladly na talíř. Jinde se vytvářely válečky (šulánky).
5
Jak se dělají škubánky z kaše
Ze zbylé bramborové kaše připravíme škubánky pomocí mouky a vejce. Mouky dáme tolik, aby vzniklo těsto, které jde tvarovat do podoby noků. Takové škubánky podáváme nasladko, ale také naslano po osmažení na tuku, kdy se podávají jako příloha - krokety - k pečenému masu.
6
Jak dlouho se vaří škubánky
Samotné brambory vaříme kolem 15 minut do měkka. Musí být tak měkké, aby šly dobře rozmačkat. Naše babičky nechaly směs s moukou propařovat na kraji plotny, kde nehrozilo připálení, ale těsto mělo konstantní teplotu. Škubánky jako takové již nevaříme, ale dbáme na správné propaření mouky.
7
S čím se podávají škubánky
Tradiční škubánky podáváme sypané mletým mákem, moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem. Zvláštností není ani osmažená strouhanka se skořicí, která nahrazuje mák. V některých krajích podávají ke škubánkům rozvařené ovoce, med a hrnek mléka, kterým se zapíjí sušší posypka.
8
Jak připravit slané škubánky
Z těsta (i zbylého) vykrájíme noky nebo připravíme kuličky, které rozmáčkneme do tvaru placiček. Pokud děláme škubánkové těsto jako slanou přílohu, můžeme do něj zamíchat kostičky slaniny, sekanou petrželku nebo strouhaný sýr. Jako samostatné jídlo polijeme škubánky sádlem s opečenou cibulkou a kousky slaniny.
9
Jak opéct škubánky
Noky i placičky obalíme v mouce jemným potřásáním misky. Škubánky smažíme ve vyšší vrstvě tuku do zlatova až do červena - takové jsou křupavější a pevnější. Po osmažení je klademe na talíř s papírovou utěrkou, aby se přebytečný tuk vsáknul. Krokety, vytvořené ze škubánků, můžeme obalovat také ve strouhaném sýru.
10
Jak ohřát škubánky
Škubánky ohříváme v mikrovlnné troubě, ideálně bez makové posypky a cukru. Šulánky a šišky, které vytvoříme z tužšího škubánkového těsta, můžeme ohřát v páře nebo na kraji plotny, pokud ji máme. Ohřívat můžeme také v pánvi na másle nebo na sádle, kde je jen mírně prohazujeme.
Pokud jste dostali na škubánky chuť, nechte se inspirovat naším videoreceptem, který vám poradí, jak klasické škubánky s mákem připravit:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak tvarovat noky a škubánky pomocí dvou lžic? Rady a tipy pro dokonalé tvary
Slovácká metyja bývala svátečním dezertem. Chutí připomíná škubánky, je však bohatší o povidla
Prezident Tomáš G. Masaryk jedl sice velmi střídmě, nikdy ale neodolal bramborovým škubánkům s mákem a cukrem
Komentáře