Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Libeček je bujná rostlina, jejíž výraznou vůni a chuť lidé uměli využívat už ve středověku. Vkládali listy do bot poutníkům pro osvěžení nohou, v hostincích z něj mívali pro unavené pocestné osvěžující nápoje. Moderní doba přidala nové způsoby konzervace.

Z libečku umíme zpracovat celou rostlinu. Listy, stonky, kořeny i semena využijeme nejen jako léčivo, ale především v kuchyni i kosmetice. Libeček podle rad lidového léčitelství snižuje zadržování vody a pomáhá odstraňovat odpadní látky z těla, působí jako dezodorant a pomáhá při revmatismu. Nesmí se ale užívat v těhotenství a vyhýbat by se mu měli i lidé s nemocemi ledvin.

Jak využít libeček

Na výběr máte několik možností, zvolte si ty, které vám vyhovují nejlépe. Z jedné rostliny toho můžete připravit mnoho.

Další využití libečku

V kuchyni využijeme všechny části rostliny.

  • Semena se přidávají do likérů a osvěžujících nápojů. Drcená semena ochutí těsto na chléb i pečivo, přidat je můžeme při vaření brambor nebo rýže.
  • Jak zpracovat a uchovat listy jsme popsali výše, kromě toho se čerstvé a nasekané přidávají do polévek (hlavně bramborových), do gulášů a zeleninových i masových vývarů, hodí se skvěle také k sýrům i do salátů.
  • Stonky můžeme přidat do dušených jídel nebo omáček, v Británii mladé stonky dokonce kandují.
  • Kořeny se mohou chroupat nebo vařit, také z nich lze připravit nálev. 

Čerstvý i sušený libeček výborně dochutí zvláště bramborové polévky, jednu z těch nejchutnějších pro vás máme jako videorecept. 

Máte ještě další tipy? Budeme rádi, když nám je napíšete.

 
 

 

Komentáře

Další tipy a triky