Vůni a chuť libečku můžeme zakonzervovat několika způsoby
Libeček je bujná rostlina, jejíž výraznou vůni a chuť lidé uměli využívat už ve středověku. Vkládali listy do bot poutníkům pro osvěžení nohou, v hostincích z něj mívali pro unavené pocestné osvěžující nápoje. Moderní doba přidala nové způsoby konzervace.
Z libečku umíme zpracovat celou rostlinu. Listy, stonky, kořeny i semena využijeme nejen jako léčivo, ale především v kuchyni i kosmetice. Libeček podle rad lidového léčitelství snižuje zadržování vody a pomáhá odstraňovat odpadní látky z těla, působí jako dezodorant a pomáhá při revmatismu. Nesmí se ale užívat v těhotenství a vyhýbat by se mu měli i lidé s nemocemi ledvin.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak využít libeček
Na výběr máte několik možností, zvolte si ty, které vám vyhovují nejlépe. Z jedné rostliny toho můžete připravit mnoho.
- Nejstarším způsobem uchování je sušení. Sušíme listy bez stonků při nízké teplotě tak dlouho, až chrastí. Pak je rozemneme do sklenice a dobře uzavřeme, aby nenatáhly vlhkost.
- Jednoduché je listy zmrazit. Mrazíme listy nasekané nadrobno buď v podobě ledových kostek nebo v sáčku.
- Z libečku je výborné pesto. Správně připravené a uložené vydrží do další sklizně. Do pesta můžeme využít i stonky.
- Také polévkové koření podobné tekutému maggi z něj umíme vyrobit. Užíváme ho po kapkách k ochucení polévek nebo omáček.
- Maso i zeleninu na grilování skvěle ochutí libečkový olej, jehož příprava je také jednoduchá a určitě se v sezóně vyplatí.
- Listy můžeme dokonce naložit do soli, která je zakonzervuje - a to buď samostatně nebo v zeleninových směsích.
Další využití libečku
V kuchyni využijeme všechny části rostliny.
- Semena se přidávají do likérů a osvěžujících nápojů. Drcená semena ochutí těsto na chléb i pečivo, přidat je můžeme při vaření brambor nebo rýže.
- Jak zpracovat a uchovat listy jsme popsali výše, kromě toho se čerstvé a nasekané přidávají do polévek (hlavně bramborových), do gulášů a zeleninových i masových vývarů, hodí se skvěle také k sýrům i do salátů.
- Stonky můžeme přidat do dušených jídel nebo omáček, v Británii mladé stonky dokonce kandují.
- Kořeny se mohou chroupat nebo vařit, také z nich lze připravit nálev.
Čerstvý i sušený libeček výborně dochutí zvláště bramborové polévky, jednu z těch nejchutnějších pro vás máme jako videorecept.
Máte ještě další tipy? Budeme rádi, když nám je napíšete.
Komentáře