Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Libeček je oblíbenou trvalkou, kterou rádi vysazujeme na naše zahrady. Rostliny libečku jsou pěkné na pohled a přináší bohatý užitek. Pěstujeme je kvůli aromatickým listům a ty jsou nejchutnější brzy na jaře.

Listy libečku používáme především do polévek a bramborových jídel, ale můžeme je přidat na dochucení celé řady dalších pokrmů, včetně masových. Libečku vždy stačí pouze malé množství, protože jeho chuť je výrazná. Přebytek libečku snadno zmrazíme, usušíme nebo zpracujeme na pesto.

Jak připravit libečkové pesto 

Postup výroby pesta zvládneme během chvilky:

  • Čerstvé omyté a osušené listy (bez stonků) rozmixujeme (nebo jemně pokrájíme) a smícháme s dalšími surovinami podle zvoleného receptu (sůl, olej).
  • Dobře promícháme a po chvíli směs plníme do skleniček.
  • Navrch nalijeme trošku oleje, skleničky uzavřeme a uložíme do chladna, nejlépe do ledničky.
  • Pesto odebíráme podle potřeby na dochucení jídel např. polévek nebo karbanátků. Využití je obdobné jako využití dalších pest, např. pesta z medvědího česneku.
  • Do pesta můžeme přidat také ořechy nebo semínka, trvanlivost pesta je pak kratší.

Pesta používáme na dochucování mnoha jídel. To libečkové se hodí do polévek, pomazánek, zapékaných jídel, karbanátků, do masových marinád i pod maso.

Podle následujícího videoreceptu můžete uvařit výbornou polévku našich babiček a potřebovat do ní budete také libeček.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více