Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilování, to je vždy událost, kterou často sdílíme s přáteli i širší rodinou. Vždy se chceme blýsknout a připravit to nejlepší jídlo. K tomu nám může dopomoci také marináda, do které maso nakládáme i kterou ho potíráme.

V tomto článku se zaměříme na přípravu pivní marinády. Ta má několik předností. Použijeme-li tmavé pivo, přeneseme jeho lehce nasládlou, karamelovou chuť na maso. Světlé pivo je naopak ceněné pro svou hořkost a i tu dokáže v marinádě masu předat.

Jak připravit pivní marinádu

Da marinády maso naložíme a nejméně několik hodin ho necháme odpočívat v chladu. Stejnou marinádou maso také potíráme během grilování.

  • Základem pivní marinády je kromě piva také olej
  • Dvě třetiny piva smícháme s jednou třetinou oleje a přidáme koření.
  • Koření volíme takové, které se nejlépe hodí ke grilovanému masu. Pro kuřecí maso to je především sladká paprika, vepřové maso se neobejde bez česneku a hovězí stačí zlehka dochutit pepřem.
  • Pokud máme, přidáme do pivní marinády také bylinky, které nám budou korespondovat s daným typem masa.
  • Pivní marinádu z černého piva podpoříme ještě troškou medu.
  • Marinádu přivedeme k varu a chvilku povaříme.
  • Jakmile vychladne, můžeme do ní naložit maso. 

Jak připravit pivní marinádu na kuřecí křídla ukáže následující videorecept. Jak v receptu uvidíte, není nutné marinádu nechat projít varem, chutě ale nebudou tak intenzivní. Ať tak či onak, pivní marináda grilovanému masu prostě svědčí.

 

Komentáře

Další tipy a triky