Jak využít fíky v kuchyni? Chutnají báječně v salátech, k sýrům i na koláčích
Sladké fíky řadíme mezi exotické ovoce, které se v obchodech začínají objevovat především s nástupem podzimního období. Čerstvé fíky mají tmavě fialovou slupku, pod kterou se skrývá jemná dužina plná drobných zrníček.
Plody fíků získáte z rostliny zvané fíkovník smokvoň. Fíkovník snadno vypěstujete doma v květináči či na zahradě. Ke konzumaci se skvěle hodí nejen čerstvé plody, ale i sušené. Fíky chutnají naprosto báječně v teplé i studené kuchyni. Poradíme vám, na co se tyto plody hodí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Šest tipů pro využití fíků v kuchyni
- Nakrájené kousky fíků skvěle doplní chutí i vzhledem zeleninové saláty. Společně s grilovaným masem či kozím sýrem vznikne lahodný kontrast chutí.
- Sladké plody můžete využít především k pečení koláčů a řezů, jejich vzhled lákavě ozdobí jakýkoliv dezert.
- Dokonalou souhru chutí vytvoří fíky ve spojení s plísňovými sýry či camembertem. Snadno z nich připravíte chuťovky ke sklenici vína.
-
Nastartujte den s výživnou ranní kaší nebo s jogurtem a müsli, které můžete doplnit čerstvými i sušenými fíky.
- Z větší úrody fíků snadno uvaříte lahodný džem, který můžete zkombinovat i s jiným exotickým ovocem.
- Velmi netradiční surovinou mohou být fíky v pomazánkách, které jim dodají lehkou svěžest.
Variací, jak fíky využít v pokrmech, je neskutečně mnoho. Máte-li svůj oblíbený recept s tímto exotickým ovocem, napište nám ho do komentáře. Sušené kousky fíků lze využít do sladkého vánočního chlebíčku, který je nabitý různým ovocem.
Komentáře