Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladké fíky řadíme mezi exotické ovoce, které se v obchodech začínají objevovat především s nástupem podzimního období. Čerstvé fíky mají tmavě fialovou slupku, pod kterou se skrývá jemná dužina plná drobných zrníček.

Plody fíků získáte z rostliny zvané fíkovník smokvoň. Fíkovník snadno vypěstujete doma v květináči či na zahradě. Ke konzumaci se skvěle hodí nejen čerstvé plody, ale i sušené. Fíky chutnají naprosto báječně v teplé i studené kuchyni. Poradíme vám, na co se tyto plody hodí.

Šest tipů pro využití fíků v kuchyni

Sladké plody fíků v sobě obsahují mnoho vitamínů i vlákniny a konzumují se včetně slupky a zrníček. Poradíme, jak fíky využít:
  • Nakrájené kousky fíků skvěle doplní chutí i vzhledem zeleninové saláty. Společně s grilovaným masem či kozím sýrem vznikne lahodný kontrast chutí.
  • Sladké plody můžete využít především k pečení koláčů a řezů, jejich vzhled lákavě ozdobí jakýkoliv dezert.
  • Dokonalou souhru chutí vytvoří fíky ve spojení s plísňovými sýry či camembertem. Snadno z nich připravíte chuťovky ke sklenici vína.
  • Nastartujte den s výživnou ranní kaší nebo s jogurtem a müsli, které můžete doplnit čerstvými i sušenými fíky.

  • Z větší úrody fíků snadno uvaříte lahodný džem, který můžete zkombinovat i s jiným exotickým ovocem.
  • Velmi netradiční surovinou mohou být fíky v pomazánkách, které jim dodají lehkou svěžest.

Variací, jak fíky využít v pokrmech, je neskutečně mnoho. Máte-li svůj oblíbený recept s tímto exotickým ovocem, napište nám ho do komentáře. Sušené kousky fíků lze využít do sladkého vánočního chlebíčku, který je nabitý různým ovocem.

Komentáře