Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marcipán je hmota vyrobená z drcených mandlí a cukru. Jde o cukrovinku, která je velmi oblíbená pro svou tvárnost a sladkou mandlovou chuť. Mandle lze nahradit mandlovou trestí a připravit nepravý marcipán.

Potahovka je sice úžasná na potahování dortů a výrobu složitých figurek ale pravý mandlový marcipán nikdy nemůže nahradit. Marcipánové dobroty v cukrárně mizely z pultu nejdříve, a o marcipánové růžičky z dortu se losovalo, kdo je sní první.

Marcipán nemusí být pravý, stačí falešný

Pro jeho výrobu potřebujeme prosátý moučkový nebo pudrový cukr, sušené mléko a mandlovou tresť. Potřebnou vlhkost dodá těstu bílek, med nebo zahuštěné mléko. Pokud použijeme mandle, musíme je několikrát za sebou nastrouhat a poté umixovat, aby byly opravdu jemné - jinak dělají v hmotě hrudky.

Těsto důkladně spojíme rukama nebo pomocí robota. Můžeme ho obarvit potravinářskými barvami a uchováváme ho zabalené v potravinářské fólii, aby neokoralo.

Jak na přípravu velikonočních dekorací

Z marcipánu tvoříme dekorace, které jsou symbolem jara a Velikonoc. Tyto jsou nejoblíbenější:

  • Kuřátka, slepičky, ovečky, zajíčci
  • Jednobarevná i několikabarevná vajíčka  
  • Košíčky a hnízda z marcipánových nití
  • Narcisky, sněženky, tulipány a kočičky
  • Pomlázky s mašlemi, rozkvetlé větvičky
  • Drobná kvítka, lístečky, zelená tráva 

Dekoracemi obložíme velikonočního beránka nebo věnec. Můžeme je položit na krémem ozdobené cupcaky, linecká kolečka nebo na dorty. Zabalené do celofánu slouží také jako dárek pro koledníky.

Zkuste si podle našeho videa připravit domácí marcipán a hned můžete začít s dětmi vyrábět dekorace:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více