Kalendář vánočního pečení - 4. adventní neděle: Předvánoční shon pomalu končí
Zlatou nedělí kdysi začínaly klidné vánoční svátky plné tradic, rodinných setkání, zdobení stromečků a pečení vánoček. V současnosti je to poslední týden shánění dalších dárků a návštěv velkolepých vánočních trhů.
Čtvrtá adventní neděle se nazývá zlatá a symbolizuje ji fialová svíce Andělská. Připomíná anděly, kteří zvěstovali zprávu o narození Spasitele. Jsou to dny míru, lásky a vzájemného porozumění. Do Štědrého dne už zbývá jen jeden týden.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co připravujeme poslední adventní neděli
Je načase pomalu zvolnit a věnovat čas rodině. Měli bychom připravovat jen tradiční cukroví a pečivo, které nelze udělat dříve:
- Promažeme poslední cukroví krémem, aby se stihlo rozležet. Ostatní by mělo být hotové. Nedočkavci začínají ochutnávat první kousky.
- Zpracujeme poslední zbytky surovin po pečení - nejlépe vše do jednoho těsta, ze kterého vytvoříme jednoduché kuličky obalované v kokosu.
- Zlatá neděle patří vánočkám; z většiny kuchyní voní máslo, rum, muškátový oříšek. Někdy je to pouze první pečení - do Vánoc pár vánoček přibude.
- Připravujeme oblíbený karamelový a vaječný likér, protože někdy bývá součástí jedlých dárků. Lahve s likérem schováme před mlsouny.
- Těsně před svátky pečeme domácí chléb, bagety a veky na štědrovečerní chlebíčky, kterým se ty koupené nemůžou rovnat.
Je nejvyšší čas zkompletovat ozdobené perníky na chaloupky a betlémy - s pečením už nemá cenu začínat. Cukroví, které vezeme na návštěvu jako jedlé dárky, naskládáme do ozdobných krabiček a převážeme stužkou. Likéry vložíme do tašek určených pro darování lahví.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Vaječný likér se připravuje podle osvědčených rodinných receptů. Pokud jste začátečníci, možná uvítáte rady na přípravu několika druhů sladkých likérů, které můžete vidět v našem videu:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Komentáře