Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zlatou nedělí kdysi začínaly klidné vánoční svátky plné tradic, rodinných setkání, zdobení stromečků a pečení vánoček. V současnosti je to poslední týden shánění dalších dárků a návštěv velkolepých vánočních trhů.

Čtvrtá adventní neděle se nazývá zlatá a symbolizuje ji fialová svíce Andělská. Připomíná anděly, kteří zvěstovali zprávu o narození Spasitele. Jsou to dny míru, lásky a vzájemného porozumění. Do Štědrého dne už zbývá jen jeden týden.

Co připravujeme poslední adventní neděli

Je načase pomalu zvolnit a věnovat čas rodině. Měli bychom připravovat jen tradiční cukroví a pečivo, které nelze udělat dříve:

  • Promažeme poslední cukroví krémem, aby se stihlo rozležet. Ostatní by mělo být hotové. Nedočkavci začínají ochutnávat první kousky.
  • Zpracujeme poslední zbytky surovin po pečení - nejlépe vše do jednoho těsta, ze kterého vytvoříme jednoduché kuličky obalované v kokosu.
  • Zlatá neděle patří vánočkám; z většiny kuchyní voní máslo, rum, muškátový oříšek. Někdy je to pouze první pečení - do Vánoc pár vánoček přibude.
  • Připravujeme oblíbený karamelový a vaječný likér, protože někdy bývá součástí jedlých dárků. Lahve s likérem schováme před mlsouny.
  • Těsně před svátky pečeme domácí chléb, bagety a veky na štědrovečerní chlebíčky, kterým se ty koupené nemůžou rovnat.

Je nejvyšší čas zkompletovat ozdobené perníky na chaloupky a betlémy - s pečením už nemá cenu začínat. Cukroví, které vezeme na návštěvu jako jedlé dárky, naskládáme do ozdobných krabiček a převážeme stužkou. Likéry vložíme do tašek určených pro darování lahví.

Vaječný likér se připravuje podle osvědčených rodinných receptů. Pokud jste začátečníci, možná uvítáte rady na přípravu několika druhů sladkých likérů, které můžete vidět v našem videu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky