Jak uvařit meruňkovou marmeládu. Postupy jsou různé, ale marmeláda je pokaždé výborná
Meruňková marmeláda patří k těm nejoblíbenějším. Výborně chutná k pečivu, hodí se do moučníků a na dozdobení kaší nebo pohárů. Může mít hladkou konzistenci nebo v ní ponecháme kousky ovoce (džem). Marmeládu vaříme z nejzralejších, lahodně sladkých a krásně vybarvených, meruněk.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Pro lepší želírování marmelády
Vaření marmelády po menších dávkách
Vaření marmelády tímto způsobem jde velmi rychle a marmeláda si uchová svěží barvu.
- V hrnci smícháme rozmixované meruňky s cukrem (případně s rybízovou nebo jablečnou šťávou) a na pánev nalijeme vždy přibližně tři naběračky této směsi.
- Během míchání probíhá odpařování přebytečné vody. Celý obsah se velmi dobře prohřeje, takto připravená marmeláda se nekazí a je velmi trvanlivá.
- Marmeláda rychle houstne a brzy ji můžeme nalévat do skleniček se šroubovacím uzávěrem. Skleničky musí být předem dobře vymyté a krátce (několik minut) vypařené v rozehřáté troubě.
- K nalévání používáme nálevku, abychom nepokapali okraje skleniček a nemuseli je zbytečně čistit.
- Naplněné skleničky hned uzavřeme a buď pro jistotu krátce sterilujeme nebo jen otočíme víčkem dolů a po pěti až deseti minutách je postavíme zpět, víčkem nahoru. Poté skleničky hned přikryjeme ručníkem a necháme v teple "dojít".
- Tip: Víčka můžete před uzavřením vypláchnout malým množstvím alkoholu. Alkohol má dezinfekční vlastnosti.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Meruňková marmeláda vařená v hrnci
- Při tomto způsobu vaření probíhá sice déle, ale výhodou je, že je všechna marmeláda hotová současně.
- Cukr (nebo alespoň jeho část) přidáme k ovoci až po částečném zahuštění na sporáku.
- Mnoho hospodyněk přidává do marmelády želírující prostředek. Příklad takového postupu vám ukáže video (viz níže). Je tedy na vás, jestli přidáte koupený želírující prostředek, nebo si vystačíte s cukrem a meruňky doplníte dalším ovocem s výraznými želírujícími vlastnostmi.
- Plnění do sklenic probíhá stejně jako u vaření marmelády po menších dávkách. Pracujeme rychle, aby marmeláda zbytečně nechladla.
- Tip 1: Dobrým pomocníkem při vaření marmelády je domácí pekárna. Pro její výrobu zapneme program "Marmeláda".
- Tip 2: Pokud máte meruněk málo, můžete je doplnit angrešty, rynglemi nebo jinými peckovinami, které se barevně k meruňkám hodí. Zachovat "meruňkovou" barvu je důležité, protože jíme i očima. Je-li třeba, meruňky na marmeládu zmrazíme a s vařením počkáme až dozraje vhodné ovoce k jejich doplnění.
Meruňková marmeláda podle videa
Na závěr pro vás máme osvědčený recept z našeho receptáře:
- Na základní dávku marmelády potřebujeme 4 kg hodně zralých meruněk, 1,4 kg cukru krupice, 4 x Gelfix Super 3:1, případně kyselinu citronovou.
- Meruňky buď nakrájíme nebo rozmixujeme.
- Vložíme je do velkého hrnce a přidáme 4 balení Gelfix Super 3:1. Jedná se o želírovací přípravek, při jehož použití si marmeláda zachová výraznou ovocnou chuť a stačí do ní dát minimální množství cukru. Jeden sáček přípravku se doporučuje pro 1 kg ovoce a 350 g cukru.
- Dále přidáme 8 lžic cukru z celkového podílu, vše promícháme a začneme vařit.
- Jakmile dosáhneme bodu varu, necháme marmeládu ještě 1 minutu důkladně provařit.
- Přidáme zbývající cukr a opět přivedeme k varu.
- Za stálého míchání ještě vaříme asi 5 minut. (Při vaření marmelády s Gelfixem Super 3:1 výrobce doporučuje celkovou dobu varu 6 minut.)
- Můžeme vyzkoušet test správného tuhnutí (želírování) a pokud nám připadá marmeláda stále málo tuhá, pomůže přidat ještě trochu kyseliny citronové (až 6 lžiček na tuto dávku).
- Ještě horkou marmeládu plníme do připravených skleniček a hned je zavíčkujeme. Podívejte se ještě do dalšího článku, jak předejít kažení marmelády.
Postup výroby marmelády podle uvedeného receptu vám ukáže následující video:
Jak vaříte meruňkovou marmeládu vy? Budeme rádi za vaše tipy a osvědčené rady do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 3 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 13 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 13 hodinami
Banana split
Přidáno před 13 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Přečtěte si Zobrazit více
Jak poznat správně uvařenou marmeládu. Jednoduché želírovací zkoušky znaly už naše babičky. Stačí se podle nich řídit
Jak na to, aby se džem nekazil. Stačí se řídit jednoduchými pravidly a použít kvalitní ovoce
Jak otevřít šroubovací víčko. Zavařovací sklenice s marmeládou či kompotem nebývá vždy snadné otevřít. Pomůže několik rad
Komentáře