Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na čtvrtou adventní neděli, takzvanou zlatou, se zapaluje čtvrtá, tzv. andělská, svíčka, která symbolizuje mír a pokoj všem lidem. Poslední advent připadá na neděli před 25. prosincem. Přípravy na Vánoce vrcholí, nastává období odpočinku.

Předvánoční přípravy jsou na samém konci. V některých domácnostech si užívají chvíle klidu, v některých se ještě dokončuje úklid, připravuje se nepečené cukroví a shání se poslední dárky a hlavně - kapr. Co zbývá ještě udělat?

Na co se zaměřit poslední týden před Vánoci

Cukroví už musí být v krabicích a dózách:

  • Je nejvyšší čas naplnit cukroví máslovými krémy, náplněmi a nádivkami, aby se stihlo rozležet.
  • Naplněné cukroví poléváme polevami a zdobíme cukrovými ozdobami, proužky čokolády nebo oříšky.
  • Připravujeme nepečené cukroví a do některého z nich zapracujeme všechny zbytky těsta, krémů a oříšků.
  • Pečeme veky na chlebíčky, domácí chleba nebo housky a rohlíky k pomazánkám a salátům. 
  • Chystáme se na pečení jablečných štrúdlů a mandlových vánoček, kterými končí vánoční sladké pečení.

Štědrý den je přede dveřmi

Soustředíme se na sváteční stůl a krásné dekorace:

  • Připravíme si talíře a podnosy, na kterých budeme servírovat cukroví. Na stůl dáme jen tolik, kolik víme, že se sní - čokoláda může teplem povolit.
  • Ozdobený stromeček je středem obývacího pokoje - pokud na něj chceme zavěsit čokoládové bonbóny, dáme je jen na kraj, kam dosáhnou děti.
  • Podáme včas bramborový salát z lednice, aby nebyl příliš studený. Vše k obalování kapra a řízků si připravíme předem a prostřeme vánoční stůl.
  • Mějme na paměti, že od stolu se nesmí vstávat - je to sice pověra, ale zabráníme tím dětem, aby odbíhaly ke stromečku hlídat Ježíška.
  • Svaříme víno, punč, připravíme nápoje pro děti i dospělé a zobání na večer. Štědrý den není o přejídání, ale o lásce, klidu a pohodě.

Horký nápoj po štědrovečerní večeři - to je výborný vánoční punč. V našem videu vám ukážeme jeho přípravu:

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více