Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kde skladovat zeleninu? Máme více možností, jak ji uložit, aby vydržela co nejdéle
Zdroj: Pixabay, Anna Person

Ze zahrady jste sklidili krásnou a svěží zeleninu, kterou je potřeba uchovat tak, aby si zachovala co nejvyšší kvalitu. Část zmrazíte, část zavaříte nebo jinak zpracujete, něco velmi rychle spotřebujete. Ale co s tou ostatní? Poradíme vám.

Zelenina je cenným zdrojem živin, zásobárnou vitamínů a minerálů, výbornou surovinou pro vaření i ke spotřebě zasyrova. To vše ale platí za předpokladu, že je v dobrém stavu. Určitě se vám také stává, že donesete ze zahrady krásnou zeleninu, ale nestihnete ji včas spotřebovat. Nakonec zbytečně skončí na hromadě kompostu.

Kde skladovat zeleninu

Máme celou řadu možností, ale podstatné je, že každý druh zeleniny si "žádá to své". 

  • Domov - domů si doneseme dýně a různé tykve, nejvhodnější je chladnější místnost např. ložnice, chodba, schodiště. Teplota by měla být alespoň 16 °C. Doma máme také všechna pomalu dozrávající rajčata
  • Lednička - poslouží k uchování některých druhů zeleniny a prodlouží jejich trvanlivost, nicméně kapacita ledničky je omezená.
  • Chladná, suchá a vzdušná místnost - hodí se na uchování cibule a česneku. Máme je buď v bedničkách (nejlépe v jedné vrstvě) nebo zavěšené. Potřebují "dýchat", tzn. musí kolem nich volně proudit vzduch. 
  • Sklep - musí být dostatečně chladný a přiměřeně vlhký. Hodí se k uskladnění většiny druhů zeleniny, ale nedáváme do něho plodovou zeleninu (rajčata, papriky, dýně, cukety) ani cibuli a česnek. K uložení kořenové zeleniny lze ve sklepě využít buď bedýnky nebo vlhký písek. Košťálovou zeleninu můžeme skladovat buď v bedýnkách nebo přímo na zemi.
  • Krecht (nebo zakládka) - pro ty, kdo nemají sklep, může být dobrým řešením. V podstatě jde o vyhloubení zahradní jámy, která má naspodu drenážní vrstvu a je zajištěná ze stran proti chladu, dešti a hlodavcům. Uložíme do ní zeleninu a dobře ji přikryjeme i na povrchu, ponecháme malé větrací otvory, které ale při mrazech musíme utěsnit. Dobrou izolací je sláma.
  • Pařeniště nebo skleník - pokud do nich ukládáme zeleninu, musíme ji dobře zaizolovat před chladem, podobně jako v krechtu, a ponechat větrací otvory.
  • Zateplená bedna - obložíme ji polystyrénovými deskami, aby byl obsah chráněný před chladem. Používá se např. na balkónech panelákových bytů. Na povrchu musí být zakrytá fólií kvůli ochraně před deštěm a sněhem.
  • Zahrada - mrazuvzdornou zeleninu je zbytečné sklízet a skladovat. Nejlepší je nechat ji na záhonech a v průběhu zimy odebírat podle potřeby. Jedná se např. o kadeřávek, růžičkovou kapustu, toskánskou kapustu, zimní pór, topinambury a další druhy. Jako ochranu před chladem lze použít např. vrstvu slámy.

Ukládáme pouze to, co je kvalitní. Všechnu uloženou zeleninu i brambory je důležité pravidelně kontrolovat a špatné kusy včas likvidovat, jinak se choroby snadno rozšíří. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více