Jak pěstovat topinambury. Hlízy se vysazují brzy zjara a sklízí od podzimu
Topinambury (židovské brambory, hlíznaté slunečnice) jsou zajímavé rostliny mohutného vzrůstu, které se snadno pěstují, a pokud se nám do podzemních hlíz nepustí hlodavci, tak nás čeká velká úroda. Hlízy se mohou konzumovat zasyrova i po tepelné úpravě.
Topinambury sklízíme od podzimu do jara. Nejlepší jsou co nejdříve po sklizni. Chutí připomínají slunečnicová semínka a doporučují se diabetikům. Můžeme je oloupat, nebo jíst se slupkou. Syrové hlízy chutnají nakrájené na plátky a dají se konzumovat podobně jako kedlubny, jsou vhodné i do salátů. Z tepelných úprav je můžeme např. grilovat, zapékat a používat do polévek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pěstovat topinambury
Co se týče péče o topinambury, tak nejdůležitější je vybrat vhodné místo, po výsadbě se už o ně příliš starat nemusíme.
- Na stanoviště topinambury nejsou příliš náročné. Můžeme je pěstovat v polostínu a stačí jim chudší půda. Vysazujeme je do míst, kde nebudou překážet a kde nehrozí, že se budou rozrůstat k sousedům.
- Rostliny se množí pomocí podzemních hlíz, které trochu připomínají brambory. Vysazujeme je brzy na jaře, obvykle v dubnu, a není třeba se bát chladného počasí. Hlízy jednoduše uložíme do brázd, obdobně jako když vysazujeme brambory. Hlavní očka hlíz by měla směřovat vzhůru. Hlízy dobře zahrneme zeminou.
- Rostlinám poskytneme oporu. Vysoké a mohutné rostliny během letního růstu vytváří účinné "větrolamy" a zároveň mohou být pěknými živými ploty s krátkodobou trvanlivostí.
- Topinambury jsou příbuzné se slunečnicemi, proto se jejich květy slunečnicím podobají. Jsou sice menší, ale pěkné, a můžeme je dokonce řezat do váz.
- Topinambury, které vysadíme na jaře, dorostou ke sklizni na podzim. V té době Je už nejvyšší čas odstranit mohutnou nadzemní část a ponechat pouze 10–15 cm vysoké výhony, abychom rostliny v zimě našli.
- Sklízíme je pouze podle potřeby, nikdy ne do zásoby (jako třeba brambory). Hlízy totiž brzy vysychají a rychle se snižuje jejich kvalita. Lepší je nechat hlízy v zemi na záhonech a sklízet je k brzké spotřebě.
- Na záhonech bez problémů přečkají chladné období. Během zimy nevymrzají a pokud není půda zamrzlá, mohou se dokonce průběžně sklízet ke konzumaci. Když na záhon položíme vrstvu slámy, bude sklizeň snadnější.
Další zajímavou rostlinou je medvědí česnek. Pokud vás zajímá, jak ho pěstovat na zahradě, podívejte se do dalšího článku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 12 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno 26. 4. 2024 11:10
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32
Přečtěte si Zobrazit více
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Jak pěstovat a sklízet topinambury. Jak připravit hlízy, abychom si na nich pochutnali
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře
10. 8. 2023 00:22
28. 4. 2023 13:20