Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit bylinkový ocet. Postup je snadný, aromatické octy se hodí k dochucování jídel a salátů
Zdroj: Pixabay

Bylinkové octy jsou populární a oblíbené. Na jejich přípravu potřebujeme čerstvé bylinky - buď jeden druh nebo vhodnou směs. Ve sklenici je zalijeme octem a necháme stát na teplém místě.

Bylinkové octy v kuchyni

Příprava octů není složitá, potřebujeme především vhodnou surovinu (bylinky, případně chilli papričky) a ocet. Výborný je domácí jablečný ocet, ale postačí obyčejný. Výhodné je využít slevovou akci a koupit si více lahví octa naráz, můžeme pak experimentovat a zkoušet nachystat více druhů aromatických octů. Připravíme si sklenice (např. klasické zavařovací se šroubovacím víčkem), které dobře vymyjeme a necháme v troubě vypařit - tzn. sklenice narovnáme na plech, který vložíme do rozehřáté trouby a necháme několik minut zahřívat. Poté plech vytáhneme a počkáme, než sklenice zchladnou. Po zchladnutí je již můžeme použít.

Čím dochutit ocet

Připravíme si aromatické bylinky. Stříháme je za slunečného počasí po poledni. Vybíráme oblíbené druhy, které jsou těsně před květem, tehdy jsou krásně voňavé. Ustřihnuté rostliny lehce propereme na sítu pod tekoucí vodou a na čisté utěrce je vysušíme. Potom je přidáme do sklenic a zalijeme octem. Pokud nemáme k dispozici bylinky čerstvé, použijeme sušené. Můžeme si připravit více druhů aromatických octů v menším množství. Bylinky necháme 1–3 týdny luhovat, poté ocet přecedíme a nalijeme do vypařených menších lahví (např. do skleněných lahví od kečupu). Hotový ocet uložíme do chladna a temna, jeho chuť bude postupem času stále lepší.

  • Bazalkový ocet - připravíme tak, že octem zalijeme několik snítek opláchnuté a osušené bazalky, můžeme také přidat několik stroužků oloupaného česneku nebo kůru z citrusů. 
  • Koprový ocet - do sklenice vložíme několik snítek kopru (včetně koprového květenství), případně lze ještě přidat na kroužky nakrájenou cibuli nebo kousek kůry z citrusů (pomeranč, citron). Směs necháme dva až tři týdny luhovat, pak přefiltrujeme a uložíme. Koprový ocet výborně dochutí koprové polévky a omáčky. 
  • Estragonový ocet - do sklenice přidáme několik snítek estragonu, hodí se i kousek citronové kůry.
  • Saturejkový ocet - potřebujeme na něj několik snítek omyté a osušené saturejky.
  • Rozmarýnový ocet - k rozmarýnu se dobře hodí česnek a chilli papričky.
  • Malinový ocet - základem jsou čerstvé maliny. Krásně zbarvený ocet se hodí do salátů. Dá se připravit i z jiných druhů ovoce (rybíz).
  • Křenový ocet - na 1 litr octa přidáme 2 dkg čerstvě nastrouhaného křenu, 1 pokrájenou cibuli, trochu soli a několik celých pepřů. Další postup je stejný, jako u přípravy koprového octa.

Kromě uvedených bylinek využijeme do octů i další, ať už jednotlivé druhy nebo jejich směsi. Lze přidat tymián, řeřichu, lichořeřišnici, šalvěj, yzop nebo meduňku. Doplníme také koření - např. několik zrnek pepře, nového koření, hřebíčky, bobkový list nebo stroužky česneku. Získáme tím aromatické octy, které se uplatní při dochucování pokrmů (omáček, polévek, dresinků) a zeleninových salátů. Ochucené octy se používají i při nakládání nejrůznější zeleniny (okurek, paprik, čalamád) a hub, kterým dodají zajímavou chuť. 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie