Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kebabčata podle ČSN: Minutka z mletého masa je křehká a dokonale šťavnatá
Zdroj: Freepik, 8photo

Kebabčata jsou malé oválné karbanátky ze směsi mletého masa. Jejich přípravu zvládne i začátečník, který bude oceněn pohledy plnými uznání, jelikož jde o chutný pokrm. Tradičně se těší oblibě s vařenými bramborami.

Máte rádi karbanátky, ale přeci jen byste si s radostí dopřáli nějakou jejich obměnu? Zkuste kebabčata, která jsou ne zcela tradiční variantou karbanátků v podobě malých masových oválků. Jejich přípravou vás provedeme krok za krokem.

Jak připravit kebabčata podle ČSN

Na 4 porce budete potřebovat 300 g hovězího masa (předního nebo ořezu), 300 g vepřové plece nebo ořezu, 20 g česneku, 240 g cibule, 1 vejce, 40 g strouhanky, sůl a pepř podle chuti, tuk na smažení a 200 g rajčat.

  1. Máslo opláchněte a pomelte najemno společně s česnekem a polovinou dávky (120 g) cibule.
  2. Masovou směs osolte, opepřete, přidejte vejce, část strouhanky a pečlivě promíchejte. Zbytek strouhanky pak využijete k tvarování kebabčat.
  3. Nyní rozdělte směs na 16 stejných dílků, ze kterých následně tvarujte menší oválné karbanátky - kebabčata (4 kusy na 1 porci).
  4. V horkém tuku osmažte vzniklé karbanátky dozlatova, a to z obou stran.
  5. Kebabčata se zpravidla servírují lehce politá vzniklým výpekem a obložená plátky čerstvých rajčat a cibule.

K této podobě karbanátků se skvěle hodí brambory na jakýkoliv způsob (vařené, pečené, v podobě kaše), ale také zeleninové saláty, které pokrm odlehčí. Samozřejmě nesmíme opomenout ani oblíbené servírování zpravidla mužů, tedy s čerstvým pečivem a kyselou okurkou. Inspiraci k využití mletého masa můžete načerpat i z přípravy slaninových válečků pečených na pórkových bramborách:

Komentáře

Další tipy a triky