Keříčkové fazole se snadno pěstují a bohatě plodí. Poradíme, jak a kdy sklízet lusky
Fazole patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny, jejich pěstování je snadné a zvládnou ho i začátečníci. Podstatné je zajistit rostlinám dostatek světla, tepla a vláhy. Fazole se dělí na tyčkové a keříčkové, ale pokud vám jde o fazole pěstované na lusky, budete spokojeni s keříčkovou formou.
Fazole se řadí mezi luštěniny, což znamená, že jsou velmi výživné. Tyčkové fazole plodí déle a jsou velmi úrodné, vyžadují ale pevnou oporu, protože značně narůstají. Barevné květy některých odrůd působí ozdobně, proto je můžeme používat i jako "živou" stěnu na zahradách - hodí se k oddělení některých částí zahrad. Keříčkové fazole pěstujeme kvůli mladým luskům, které jsou chuťově velmi jemné, sklizeň je bohatá, ale trvá krátce.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Sklizeň fazolových lusků
Na lusky můžeme sklízet tyčkové i keříčkové fazole, některé lusky jsou zelené, jiné žluté nebo dokonce černé. Lusky tyčkových fazolí bývají často hrubší, ale lusky keříčkových fazolí jsou považovány za lahůdkovou zeleninu. A ještě několik tipů pro sklizeň:
- Lusky sklízejte dokud jsou mladé a křehké. Při sklizni lusky jednoduše otrhejte.
- Nenechávejte je na rostlinách přezrávat, přezrálé lusky už je lepší nechat dozrát úplně a pak fazolky používat podle potřeby, případně využít na semeno pro další sezonu.
- Přebytek fazolí je možné snadno zmrazit - některé hospodyňky je mrazí rovnou, jiné je předem blanšírují. Blanšírované mražené lusky jsou trvanlivější. Lusky můžete také zavařit, postup je snadný a zavařené fazole báječně chutnají v omáčkách.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Fazole vyséváme obvykle v druhé polovině května, když pomine nebezpečí přízemních mrazíků. Výhodné je fazole vysévat opakovaně, aby bylo období sklizně delší. Také červnové výsevy keříčkových fazolí brzy vyrostou a poskytnou pěknou sklizeň.
Komentáře