Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fazolové lusky ve sladkokyselém nálevu jsou výborným základem omáček. Postup zavařování není složitý
Unsplash

Během léta postupně narůstají fazolové lusky, které si snadno uchováme na zimu. Nejsnazší je mražení, ale ani zavařování není složité. Poradíme jednoduchý postup.

Natrhané fazole omyjeme a odstraníme z nich oba konečky lusků, protože v jídle by byly tuhé. Pokud jsou již lusky vyzrálejší, musíme odstranit i jejich postranní vlákna. Poté je na prkýnku nakrájíme nadrobno (případně na jinou požadovanou velikost). Takto připravené lusky snadno zmrazíme v mikrotenových sáčcích. Krátké předvaření (blanšírování) je vhodné, pokud plánujeme delší skladování.

Jak zavařit fazole

Nakrájené lusky jsou výborné i k zavaření. Zalijeme je vroucí vodou a krátce povaříme (alespoň 5 minut). Scedíme a naskládáme do sklenic, k jejich plnění použijeme nálevku, abychom se zbytečně nedotýkali okrajů sklenic. Fazole zalijeme nálevem - opět pomocí nálevky. Sklenice dobře uzavřeme a sterilujeme. K uzavírání použijeme kvalitní nepoškozená víčka -práce je pohodlnější s víčky šroubovacími než s víčky Omnia.                                                                                                                                                                                                       

Jak připravit nálev

Do většího hrnce dáme vařit vodu, může nám pomoci rychlovarná konvice. Na 1 litr nálevu potřebujeme čtyři díly vody a 1 díl octa - tzn. např. 8 dcl vody a 2 dcl octa (nebo násobek uvedeného množství). Na 1 litr nálevu přidáme 1 lžíci soli a trochu cukru. Krátce vše společně povaříme a použijeme k zalévání nakrájených a předvařených fazolových lusků. Ve stejném nálevu můžeme s úspěchem zavářet i další zeleninu např. kapie (bez předváření) nebo předvařenou červenou řepu.
Zavařené fazole ve sladkokyselém nálevu se uplatní především jako chutný základ fazolových omáček, které podáváme s bramborami nebo s domácím knedlíkem a přidáme k nim ještě uvařené vajíčko. Omáčku již není potřeba dokyselovat, díky sterilaci v nálevu je kyselá dost.

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky