Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kolik oleje potřebujeme na smažení? Podle druhu potraviny vybereme ze 3 možností
Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers

Smažení je tepelná úprava potravin, které jsou částečně nebo úplně ponořeny do horkého tuku a jsou při teplotě 150-190 °C opékány, dokud nezískají červenou křupavou kůrku. Vnitřek zůstane měkký a šťavnatý.

Některé potraviny můžeme na pánvi opéct téměř nasucho, jiné naopak vyžadují pořádně horkou olejovou koupel. Například koblihy se bez vysoké vrstvy oleje neosmaží, ale volskému oku stačí pánev potřít tukem peroutkou nebo štětcem. 

Kolik oleje použít na smažení

Vybereme si jednu ze tří možností:

  • Opékání nasucho - pánev potřeme olejem nebo na ni nalijeme lžičku tuku. Použijeme při smažení palačinek a lívanců, míchaných vajíček, volských ok, uzenin.
  • Smažení na tuku - na pánev nalijeme 0,5–1 cm oleje a do rozpáleného tuku vložíme připravované potraviny - řízky, zeleninu, topinky, lívance, vdolečky.
  • Fritování v oleji znamená, že potraviny jsou celé ponořené do tuku (při vyplavání jsou potopené do poloviny své výšky) - koblihy, smažený květák, chipsy.

Hodně oleje potřebují například sladké koblihy, které v něm musí plavat, aby vznikl bílý proužek po obvodu. Ve videu se na jejich přípravu můžeme podívat:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli