Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kolik oleje potřebujeme na smažení koblih. Pomohou nám rady našich babiček
Zdroj: Toprecepty.cz

Koblihy jsou oblíbenou masopustní dobrotou, která se připravuje smažením. Bez koblih si masopustní období těžko dovedeme představit. Nejlepší jsou čerstvé, co nejdříve po usmažení.

Na koblihy můžeme připravit klasické kynuté nebo rychlé tvarohové těsto. Koblihy vždy smažíme ve vyšší vrstvě tuku tak, aby plavaly. Pokud se těsto dotýká dna kastrolu, připaluje se. Tomu snadno předejdeme, když tuku dáme dostatek.

Kolik oleje na smažení koblih

Snad vám pomohou naše tipy a rady.

  • Je výhodné olej míchat se sádlem vepřovým nebo drůbežím, případně s přepuštěným máslem nebo ztuženým tukem, protože zpomalí jeho přepalování.
  • Olej na smažení použijeme klasický stolní, slunečnicový, řepkový neb směs. Chybou by bylo použít jakýkoliv panenský.
  • Tuku v kastrolu by mělo být dostatek, aby koblihy volně plavaly. Babičky na to měly míru. Říkaly, že tuku na 3 prsty. Znamená to spojit prstyv otevřené dlani k sobě a prsty bez palce a malíku určí vrstvu tuku.
  • Jak smažit koblihy, aby byly propečené, ale nebyly spálené, popisuje náš článek.
  • Tuk během smažení přidáváme, aby neubýval. Navíc se jím rozpálený tuk ochladí.
Začátečníkům pomůže naše názorné video.

 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více