Kvíz na téma masopust a zabijačky: Jaká jídla k tomuto období patří?
Masopust není jednodenní svátek, ale několik týdnů dlouhé období od Tří králů do Popeleční středy. Bývá různě dlouhé, protože jeho délka se odvíjí od začátku Velikonoc. Víte, co se v tomto období tradičně jedlo a často ještě jí?
Postní období začíná 40 dní (kromě nedělí) před Velikonocemi a do té doby bývalo zvykem v našich krajích ukončit veškeré hodování a veselí. Pozůstatky církevních nařízení už většinou nebereme striktně. Dnešní doba je mnohem tolerantnější, přesto je žádoucí některé zvyky a tradice uchovat i pro příští generace.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co jíme v masopustu?
Sladké masopustní dobroty
Co ještě jíst v zimním období
Můžete vyzkoušet náš zábavný kvíz o zabijačkách a masopustu.
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 1 hodinou
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 14 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 23 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 23 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32
Komentáře