Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Japonská mandolína: Poradíme, jak a podle čeho vybrat tento specifický kráječ
Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers

Milujete zeleninové saláty, ale často se jich vzdáváte jen proto, že se vám nechce stát u krájení zeleniny? Pak je tento článek jako dělaný právě pro vás, protože praktická mandolína vám usnadní přípravu mnoha pokrmů.

Japonská mandolína je velmi chytrý pomocník. Díky ní nakrájíte zeleninu na stejně široké plátky, ale také na jemné nudličky, což usnadní přípravu pokrmů. Za zmínku však stojí také značná úspora času stráveného v kuchyni. Podle čeho ji vybírat?

Podle čeho vybrat mandolínu

Při výběru záleží především na tom, zda častěji potřebujete zeleninu nakrájet na plátky nebo volíte spíše jemné nudličky či hranolky. Co preferujete právě vy?

  1. Šíře plátků: Při výběru se řiďte především tím, jakou šíři plátků zeleniny a ovoce nejčastěji potřebujete. Každý typ mandolíny má jinak nastavitelný rozptyl řezu.
  2. Měkká/tvrdá zelenina: Při výběru věnujte pozornost tomu, na jakou zeleninu či ovoce se mandolína hodí - ty s příčnými noži většinou zvládnou jen to měkké.
  3. Plátky nebo nudličky: Z vlastností mandolín snadno vyčtete, zda se s nimi bude zelenina lépe krájet na nudličky a julienne nebo na plátky.
  4. Odnímatelná čepel: Před koupí se přesvědčte, že čepel lze z mandolíny vyjmout a nabrousit či vyměnit, díky čemuž vám bude tento kráječ sloužit na věky věků.
  5. Materiál těla mandolíny: Nejčastěji se setkáte s mandolínami z pevného plastu, k sehnání jsou však i ty s tělem dřevěným. Dřevo však vyžaduje více péče.
  6. Šíře mandolíny: Pokud plánujete na mandolíně krájet zelí, určitě se vám bude hodit širší model oproti tomu užšímu. Jednotlivcům zase postačí ta úzká.
  7. Ochranný kryt či rukavice: K většině mandolín patří v rámci příslušenství ochranný kryt na prsty, dokoupit však lze i ochranná rukavice - buďte opatrní!
  8. Další vychytávky: Sehnat lze mandolíny s protiskluzovým povrchem, ale také se zarážkou na mísu, aby se při krájení zeleniny nesmekla a vy se nezranili.

Máte pocit, že byste mandolínu použili jen několikrát do roka na salát? Jejich využití je mnohem rozsáhlejší - mandolínu můžete použít k přípravě zeleninových příloh a ozdob, asijských pokrmů, ve kterých jemně krájená zelenina hraje prim, ale také například ke krájení brambor k přípravě těch gratinovaných nebo tenkých chipsů.

Připravíte si s námi vynikající gratinovanou cuketu s bramborami podle videa?

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli