Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mochyně peruánská nabízí bohatou úrodu chutného ovoce, přitom pěstování je snadné
Zdroj: Eva Skoumalová

Mochyně peruánská přináší koncem léta a začátkem podzimu bohatou úrodu plodů. Žluté bobule, které dozrávají v kalichu, mají příjemnou sladkokyselou chuť. Hodí se ke konzumaci zasyrova, ale mohou se také mrazit nebo používat na báječnou marmeládu, která chutí a barvou připomíná meruňkovou.

Mochyně peruánská je teplomilná rostlina, která dobře prospívá na lehčích a humózních půdách. V chladnějších oblastech se rostlině nejlépe daří ve sklenících nebo fóliovnících, ve kterých plody lépe dozrávají. Pěstování mochyně je podobné jako pěstování rajčat, nicméně je potřeba se řídit pokyny pro konkrétní odrůdu.

Jak pěstovat mochyni peruánskou

Pokud máte zkušenosti s pěstováním rajčat, určitě si poradíte i s mochyní.

  1. Výsev semínek obvykle provádíme v březnu, aby předpěstované rostlinky dorostly na dostatečnou velikost pro květnovou výsadbu na záhon nebo do krytého prostoru.
  2. Mochyně je náročná na teplo, světlo a vláhu. Malé rostlinky z výsevních misek přepichujeme do kelímků nebo malých květináčů. Předpěstování je nutné, aby rostlina stihla do podzimu zaplodit. 
  3. Do krytých prostorů dáváme mochyni koncem dubna, ale na venkovní záhon až v druhé polovině května, po zmrzlých. Mochyně je citlivá na mráz. V té době již mívají sazenice první květy.
  4. Vhodný spon je cca 50x50 cm, vždy se ale řídíme podle potřeb konkrétní odrůdy mochyně. Mochyni je výhodné pěstovat na černé fólii nebo textilii, půda pak bývá lépe vyhřátá a rostlinám se daří.
  5. Rostliny pěstujeme buď přímo na záhonech, nebo ve větších nádobách. Kvalitní výživná zemina je nutností. K rostlinám dáváme dostatek kompostu a v průběhu růstu je ještě přihnojujeme, z domácích přípravků lze s úspěchem použít kopřivovou jíchu nebo zálivku ze slepičinců.
  6. Mochyně potřebuje dostatek vláhy, při pěstování v nádobách je nutné počítat s častým zavlažováním. Mulčováním v okolí mochyní snížíme odpařování, péče o ně pak bude snazší.
  7. K mochyním se vyplatí dávat opěrné kůly, jinak se výhony "válí" po zemi. 
  8. Rostliny upravujeme zaštipováním, obvykle odstraňujeme zálistky ve spodní části rostlin
  9. Mochyně pěstujeme po více exemplářích, protože patří mezi cizosprašné rostliny. Jediná rostlina by nemusela vůbec plodit.
  10. Plody dozrávají postupně, vždy v závislosti na odrůdě, počasí i včasné výsadbě. Obaly zralých mochyní (lampionky) jsou suché a jejich plody postupně sládnou. Když je posbíráme, rozložíme je na plech nebo tác a necháme je pozvolna docházet.

Mochyně peruánská ananasová

Při výběru vhodné mochyně pro zahradu se vyplatí upřednostnit odrůdy, které brzy dozrávají, zvlášť pokud žijeme v chladnějších oblastech.

  • Oblíbenou a nenáročnou mochyní je mochyně ananasová, která přináší velkou úrodu lahodných plodů.
  • Výhodou je, že dorůstá pouze do nižší velikosti a nepotřebuje oporu.
  • Pěstuje se obdobně jako keříčková rajčata. Rostlinu není potřeba zaštipovat, plody dorůstají do konzumní zralosti i na bočních výhonech. 
  • Plody jsou chráněné kalichem a jsou velké cca 1 cm. Mají příjemnou chuť s příchutí ananasu. Když dorůstají ke sklizni, padají postupně v obalech na zem, my je jednoduše posbíráme, rozložíme na tác nebo plech a postupně po vyloupání z kalichů (lampionků) spotřebujeme.
  • Plody v sobě mají semínka, která si můžeme schovat na další pěstování. Kromě toho je pravděpodobné, že kolem místa, kde jsme mochyně pěstovali, vyrostou další rok malé mochyňky (ze semínek z opadaných plodů).

Využití plodů mochyně

Plody jsou výtečné čerstvé a po sklizni nějakou dobu vydrží, proto je můžeme konzumovat postupně. Jsou skvělé do salátů i na zdobení dezertů, pohárů a dortů. Dají se zavařovat a zpracovat na výtečnou marmeládu s chutí připomínající meruňky.

Zdroj: Pěstování a použití méně známých zelenin - L. Kott, J. Moravec

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli