Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zařadit mořské plody do jídelníčku? Zábavný kvíz o přípravě této gurmánské suroviny
Zdroj: Freepic, KamranAydinov

Mořské plody otevírají dveře do světa rozmanitých chutí a pro nás méně obvyklého stravování. Přinášejí nejen kulinářský zážitek, ale i cenné živiny. Seznamte se s jejich druhy, přípravou a tipy, jak si je vychutnat naplno.

Mořské plody patří mezi vyhledávané kulinářské lahůdky, které nabízejí pestrou paletu chutí. Od jemných mušlí přes šťavnaté krevety až po výrazné chobotnice. V kuchyni se dají využít v nespočtu variací a díky tomu jsou oblíbenou volbou nejen pro slavnostní příležitosti, ale i pro rychlé každodenní vaření.

Jak připravit mořské plody

Příprava bývá zpravidla rychlá a jednoduchá. Krevety se často restují na olivovém oleji s česnekem, mušle se dusí ve víně a chobotnice najdou své místo v rizotu či salátech.

  • Mořské plody zahrnují širokou skupinu surovin, od mušlí, krevet a krabů až po sépie a chobotnice. Každý druh má svou charakteristickou chuť, která odráží prostředí, ve kterém žije. V kuchyni se využívají jak čerstvé, tak i mražené
  • Mořské plody jsou ceněny nejen pro svou chuť, ale i pro své nutriční složení. Obsahují kvalitní bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny a široké spektrum minerálů, například jód, zinek a železo. Díky nízkému obsahu tuků se doporučují do vyváženého jídelníčku, přičemž pravidelná konzumace má vliv na zdraví srdce a cév.

  • Ačkoli nemáme moře, i u nás si mořské plody našly cestu do gastronomie. Stále častěji se objevují v restauracích i v domácích kuchyních, zejména díky snadné dostupnosti v supermarketech. Oblíbené jsou především krevety a mušle, které se dají snadno zakomponovat do těstovinových pokrmů, polévek nebo salátů.

  • Důležité je dbát na správné tepelné zpracování, protože příliš dlouhé vaření může způsobit ztrátu jemné chuti i struktury.

Mořské plody dokážou obohatit jídelníček o nevšední chuťové zážitky i cenné živiny. Jejich pestrost nabízí nekonečné možnosti kombinací, od lehkých předkrmů až po vydatné hlavní chody. Pokud se je naučíte připravovat, stanou se zajímavým zpestřením vašeho stolu.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli