Na čem nejlépe smažit? Záleží na druhu potraviny i na kouřovém bodu daného tuku
Smažení je tepelná úprava různých potravin (maso, zelenina, ovoce, sýry), které se ponoří do horkého tuku a ponechají se v něm několik minut. Vytvoří se na nich křupavá krusta, ale uvnitř zůstanou šťavnaté.
Tuk na smažení musí mít teplotu mezi 150–190 °C, někdy i přes 200 °C, kdy se už potravina připaluje. Při tomto procesu dochází ke ztmavnutí povrchu, kterým bývá nějaký obal (strouhanka, těstíčko, mouka), a měkké části zůstanou uvnitř.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Na čem nejlépe smažit
Ze všech tuků ke smažení uvedeme pár příkladů:
- Jedlý olej s vysokým bodem zakouření kolem 240 °C - slunečnicový, řepkový, kokosový, sezamový, olivový, rýžový, sójový - slouží ke smažení téměř všeho.
- Vepřové sádlo se přepaluje při teplotě 190 °C, proto se hodí k smažení potravin na střední teplotu - například řízky, zelenina, placky.
- Přepuštěné máslo vydrží teplotu 250 °C na rozdíl od nepřepuštěného, které se pálí už při 150 °C. Smažíme na něm palačinky, lívance, koblihy.
Při teplotách nad 180–185 °C se začínají tuky připalovat a vytvářejí se v nich rakovinotvorné látky. Takovým pokrmům bychom se měli vyhýbat.
Komentáře