Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit rychlou šťávu k masu: V základu by neměl chybět silný a chutný vývar
Zdroj: Unsplash

Steaky upravené přímo na pánvi jsou skvělým řešením, když nám dochází nápady co k obědu. Aby maso nepůsobilo na talíři poněkud suše, je třeba k němu připravit chutnou šťávu, která chuť masa ještě více podtrhne.

Univerzální hnědou omáčku není vůbec složité uvařit, pokud se budeme držet základního postupu. Důležitou částí je silný a chutný vývar, přidat můžeme také bylinky, které báječně omáčku provoní a předají jí typickou chuť.

Jak připravit šťávu z výpeku

Po každém restování masa na pánvi nám zbyde "výpek", což je přebytečná šťáva z masa, která je skvělým základem pro omáčky.

  1. Do ještě horkého výpeku na pánvi vlijeme šálek vývaru a promícháme. Zvýšíme si plamen a šťávu redukujeme tak dlouho, dokud nezhoustne
  2. Poté odstavíme pánev a do omáčky vhodíme pár kousků studeného másla a mícháme dokud se nerozpustí. Chuť můžeme doladit solí, pepřem či bylinkami.

Šťávu lze připravit také bez možnosti výpeku v základu, příprava zabere pouze více času.

  1. Na pánvi si rozehřejeme 3 lžíce másla, poté zasypeme hladkou moukou, snížíme plamen a důkladně mícháme, dokud nevznikne hladká jíška. Pražíme tak dlouho, dokud jíška neztmavne.
  2. V této fázi přilijeme postupně za stálého míchání 2 šálky ohřátého vývaru. Přivedeme k varu a necháme postupně zredukovat do zhoustnutí šťávy.
  3. Na závěr ochutíme solí, pepřem nebo také bylinkami a můžeme podávat.
Základní hnědá šťáva se dokonale hodí jako přeliv pro hovězí steaky. Vyzkoušejte si podle videoreceptu báječný rump steak a podělte se s námi v komentářích o vaše zkušenosti a napište nám, jak vám chutnal. Dobrou chuť.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více