Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smetana na vaření je skvělá univerzální ingredience, kterou využíváme do pokrmů především v teplé kuchyni, a to do krémových omáček, polévek, zapékaných jídel či sladkých kaší. Pokrmy se smetanou mají jemnou a krémovou chuť.

Smetana na vaření má oproti smetaně ke šlehání nižší obsah tuku, obvykle 10–12 %, proto je i méně náchylná ke sražení při vyšších teplotách varu. I přesto je vhodné postupovat opatrně, smetanu přidávat ke konci vaření, postupně a za stálého míchání. Smetanu stačí v pokrmu jen prohřát, nikoli dlouze vařit. 

Na co použít smetanu na vaření

Smetana na vaření se hodí do mnoha slaných a sladkých pokrmů, ale i na jejich zjemnění. Poslouží i jako náhrada mléka do nápojů, jako je ledová káva, frappé, smoothie nebo horká čokoláda. A do jakých pokrmů ji můžeme využít? 

  • Omáčky: Nejčastější využití smetany na vaření je příprava omáček. Smetana je ideální do tradiční koprové omáčky, na zjemnění rajské, do houbových omáček, sýrových, ale i do klasiky v podobě kuřete na paprice
  • Polévky: Smetana na vaření je skvělá do krémových polévek, jako je květáková, pórková, dýňová a hráškový nebo zeleninový krém. Oblíbenou smetanovou polévkou je kulajda s koprem
  • Zapečená jídla: V zapékaných jídlech funguje smetana v podstatě jako "kouzelná" ingredience, která spojí všechny suroviny, dodá jídlu jemnou krémovou chuť i šťavnatost. Smetanu přidáváme do zapékaných těstovin, brambor se zeleninou nebo masem i do známých gratinovaných brambor a zeleniny
  • Omeleta a míchaná vejce: Přidání 1–2 lžic smetany do vajíček se postará o nadýchanější a jemnější omeletu či míchaná vejce. Smetana také pomůže ochránit vajíčka před vysušením. 
  • Mleté maso: Trochu smetany přidané do mletého masa v podobě sekané, karbanátků nebo holandského řízku, napomůže k udržení šťavnatosti masa, zjemnění chuti a zároveň i jako pojivo celé směsi. 
  • Kaše: Smetanu přidáváme také do bramborové kaše či kaše hrachové, protože právě smetana vytvoří krémovou a lahodnou chuť. Nahradit jí však můžeme i část mléka ve sladké krupicové kaši
  • Domácí lučina: Věděli jste, že pouze ze 3 surovin si můžete udělat vynikající domácí lučinu? Stačí smíchat jogurt, sůl a smetanu na vaření. Přes plátýnko nechte odkapat syrovátku a lučina je na světě. 
Z čerstvého kopru a smetany na vaření si můžete uvařit výbornou koprovou omáčku jako v našem videonávodu. Podáváme ji s vařenými bramborami nebo knedlíkem a vejcem uvařeným natvrdo. Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli