Na co použít smetanu na vaření? Pomocník na zjemnění i zahuštění mnoha pokrmů
Smetana na vaření je skvělá univerzální ingredience, kterou využíváme do pokrmů především v teplé kuchyni, a to do krémových omáček, polévek, zapékaných jídel či sladkých kaší. Pokrmy se smetanou mají jemnou a krémovou chuť.
Smetana na vaření má oproti smetaně ke šlehání nižší obsah tuku, obvykle 10–12 %, proto je i méně náchylná ke sražení při vyšších teplotách varu. I přesto je vhodné postupovat opatrně, smetanu přidávat ke konci vaření, postupně a za stálého míchání. Smetanu stačí v pokrmu jen prohřát, nikoli dlouze vařit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Na co použít smetanu na vaření
Smetana na vaření se hodí do mnoha slaných a sladkých pokrmů, ale i na jejich zjemnění. Poslouží i jako náhrada mléka do nápojů, jako je ledová káva, frappé, smoothie nebo horká čokoláda. A do jakých pokrmů ji můžeme využít?
- Omáčky: Nejčastější využití smetany na vaření je příprava omáček. Smetana je ideální do tradiční koprové omáčky, na zjemnění rajské, do houbových omáček, sýrových, ale i do klasiky v podobě kuřete na paprice.
- Polévky: Smetana na vaření je skvělá do krémových polévek, jako je květáková, pórková, dýňová a hráškový nebo zeleninový krém. Oblíbenou smetanovou polévkou je kulajda s koprem.
- Zapečená jídla: V zapékaných jídlech funguje smetana v podstatě jako "kouzelná" ingredience, která spojí všechny suroviny, dodá jídlu jemnou krémovou chuť i šťavnatost. Smetanu přidáváme do zapékaných těstovin, brambor se zeleninou nebo masem i do známých gratinovaných brambor a zeleniny.
- Omeleta a míchaná vejce: Přidání 1–2 lžic smetany do vajíček se postará o nadýchanější a jemnější omeletu či míchaná vejce. Smetana také pomůže ochránit vajíčka před vysušením.
- Mleté maso: Trochu smetany přidané do mletého masa v podobě sekané, karbanátků nebo holandského řízku, napomůže k udržení šťavnatosti masa, zjemnění chuti a zároveň i jako pojivo celé směsi.
- Kaše: Smetanu přidáváme také do bramborové kaše či kaše hrachové, protože právě smetana vytvoří krémovou a lahodnou chuť. Nahradit jí však můžeme i část mléka ve sladké krupicové kaši.
- Domácí lučina: Věděli jste, že pouze ze 3 surovin si můžete udělat vynikající domácí lučinu? Stačí smíchat jogurt, sůl a smetanu na vaření. Přes plátýnko nechte odkapat syrovátku a lučina je na světě.
Komentáře