Oregano čili dobromysl známe z jihoevropské, mexické i české kuchyně. Voní podobně jako majoránka a stejně tak se používá
Dobromysl, příjemně voňavá a oblíbená bylinka, se v zemích kolem Středozemního moře, ve Španělsku a v Mexiku, nazývá oregano (origano). Pro jídla, která se připravují v těchto krajích, je typická.
Dobromysl je trvalka, která tvoří keříčky. U nás roste planě na pasekách nebo slunných stráních a připomíná velkou mateřídoušku. Lze ji pěstovat i na skalce. Jako medonosná bylina bývá v době květu intenzivně obletovaná včelami.
Jak se dobromysl sbírá a konzervuje
Kvete od července, její listnatá nedřevnatá nať se sbírá na počátku květu, kdy má nejvíce silic. Sušíme ji buď řídce rozloženou, nebo v malých svazcích zavěšených ve stínu. Suchou nať odrhneme a uskladníme v těsnících obalech v temnu a suchu.
Jaké je použití v kuchyni
Jako koření se oregano, podobně jako majoránka, hodí do tučnějších jídel, do sekaného masa, do gulášů, ke skopovému masu, rybám, k dušené i zapékané zelenině. Ve středomoří se dává hlavně na pizzu, v mexické kuchyni je nezbytnou součástí chilli noc carne.
Jaké jsou léčivé účinky
Dobromysl obsahuje silici, třísloviny a hořčiny. Pomáhá vykašlávat, je žlučopudná, má protikřečové účinky, uklidňuje nervy (odtud její český název), podporuje chuť k jídlu. Čaj z dobromysli pomáhá při nachlazení.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 1 hodinou
Maková náplň nastavená
Přidáno před 8 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno před 10 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 13 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak bojovat proti nachlazení podle lidových receptů. Toto je silná čtyřka z naší kuchyně
Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma majoránka. Jak ji pěstovat, sušit a používat
Jídelní rozmary slavných: Tom Hanks tak miluje řeckou kuchyni, že si otevřel vlastní restauraci a takhle tam dělá souvlaki
Komentáře