Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tato bílá polévka zvaná kulajda jistojistě patří k pokladům české kuchyně. Vaří se v různých obměnách podle regionů, nicméně jedno je vždy stejné, a to netradiční spojení kopru, hub a nakyslé chuti. Na přípravu je kulajda snadná a rychlá.

Kulajda je hustá polévka, která v podzimních sychravých dnech krásně zasytí i zahřeje. Základem je nejlépe domácí hovězí vývar, který polévce dodá výraznou masovou chuť. Do kulajdy také patří brambory a lesní houby, které se dají použít čerstvé, mražené, sušené i nakládané, čímž využijeme i kyselý nálev. O kyselou chuť se jinak postará dochucení octem nebo kysanou smetanou. 

Jak uvařit nejlepší kulajdu

Uvařit kulajdu není vůbec složité. Pokud použijeme sušené houby, bude vhodné je předem na chvíli namočit, aby změkly. Do kulajdy je poté můžeme nalít i s vodou, ve které se namáčely, zajistí polévce výraznější houbové aroma. Celou kulajdu zjemníme přidáním tučnější smetany.

  1. Na 6 porcí kulajdy budeme potřebovat: 6 středních brambor, 1 větší cibuli, lesní houby (přibližně malou misku, nebo podle chuti), 200 g smetany na vaření, čerstvý kopr, sůl, 2 špetky kmínu, 3 bobkové listy, 2 vejce, 1 lžíci octa a na zahuštění 2 lžíce hladké mouky. 
  2. Do většího hrnce s vodou (nebo vývarem) dáme vařit nakrájené oloupané brambory, najemno nakrájenou cibuli, nakrájené houby a koření.
  3. Jakmile jsou brambory měkké, zahustíme polévku smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku. Povaříme do zhoustnutí.
  4. Nakonec přidáme rozkvedlaná vejce a nakrájený čerstvý kopr.
  5. Odstavíme a dochutíme octem, případně podle chuti dosladíme cukrem, nebo medem

Místo rozkvedlaných vajec můžeme přidat nakrájená vejce uvařená natvrdo. Pokud byste však rádi kulajdu vylepšili, vyzkoušejte polévku ozdobit ztraceným vejcem, které se po naříznutí dokonale rozteče

Patří kulajda k vašim oblíbeným polévkám? Budeme rádi, když se s námi o vaše tipy podělíte do komentářů.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky